RESTAURARE BISERICĂ – Baracă peste morminte, în Plopiş. Ce spun autorităţile (FOTO)

461

Un caz scandalos a ieşit la iveală marţi, 26 martie, în localitatea maramureşeană Plopiş. Biserica aflată în patrimoniul UNESCO se află în curs de reabilitare, lucru bun de altfel. Uimitor este, însă, modul de lucru al firmei care execută lucrările. Angajaţii “au uitat “de faptul că, lângă biserică, se află aşezământul veşnic al unor localnici. Iar muncitorii “şi-au tras” baraca peste morminte şi cruci.

Biserica din Plopiş este una dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult din lemn pe care le are Maramureşul. De altfel, este şi singura din patrimoniul UNESCO ce va fi restaurată integral. Lăcaşul de cult datează din anul 1798 şi a fost ctitorită de săteni. Pictura a fost realizată în anul 1811 de Ştefan Zugravul. Din punct de vedere arhitectural, biserica se aseamănă cu cea de la Şurdeşti. Este aşezată pe o frumoasă colină, aşadar poate fi admirată de la distanţă. Nu este de mirare faptul că se vede încă de departe că lucrările sunt în toi.

# “Nu este moral!”
Intrarea în incinta frumosului lăcaş de cult se face printr-un superb şopron din lemn. Accesul către biserică se face printr-o alee, care desparte două şiruri de morminte, unde se odihnesc, pe vecie, săteni din Plopiş. Sau, cel puţin, ar trebui “să doarmă în pace”, întrucât peste un şir de morminte a fost aşezată o baracă. Este baraca muncitorilor care fac lucrările de restaurare. Care, la momentul vizitei noastre, nu se aflau la faţa locului. De altfel, nu era absolut nimeni acolo, iar accesul în interior nu a fost restricţionat de un lacăt pe poartă.

Autorităţile maramureşene s-au arătat siderate de modalitatea aleasă pentru amplasarea barăcii. Prefectul de Maramureş, Vasile Moldovan, a declarat, pentru AxaNews.ro, că “aşa ceva nu este normal! Vom căuta cadrul legal. Pentru că moral vorbind, nu este normal”.

Şeful Direcţiei Judeţene de Cultură Maramureş, Ioan Marchiş, consideră, de asemenea, că nu este normal acest lucru. “Îmi pare rău dacă şi-a permis cineva aşa ceva! Nu ştiu ce a făcut preotul! Însă, ştiu că mormintele nu sunt obiect de patrimoniu, numai la Săpânţa este asta! Orice mormânt înseamnă o construcţie sacră. Dacă au pus baraca pe morminte, înseamnă tot un soi de profanare. Cred că se puteau găsi soluţii. Voi vorbi cu preotul şi cu toţi cei care au atribuţii acolo. Nu este normal să pui baraca peste morminte”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Ioan Marchiş, directorul Direcţiei de Cultură Maramureş.

# “Am întrebat acelaşi lucru!”
Aura Pintea este inspector la Direcţia de Cultură Maramureş. A vizitat obiectivul în repetate rânduri. A avut acelaşi semn de întrebare. În plus, spune că mai există o problemă, cea a mormintelor.

“Sunt două barăci acolo. Am avut şi eu aceeaşi curiozitate atunci când m-am deplasat acolo. Am întrebat şi eu dacă este în regulă să amplasezi barăcile peste morminte. Preotul ne-a spus că aparţinătorii şi-au dat acordul. În plus, toate lucrările sunt avizate de Ministerul Culturii. Nu am întrebat sătenii, însă asta mi s-a comunicat de către preot. În ceea ce priveşte mormintele, nu este necesară autorizaţie de construire, însă trebuie respectate o serie de reguli, fiind vorba despre incinta unui monument istoric. Am făcut informări în judeţ şi am dat şi avertismente în acest sens, de-a lungul timpului. Trebuie să se obţină un aviz de la noi, în ceea ce priveşte materialul de construire a mormântului, înălţimea şi aşa mai departe. La Şurdeşti nu am avut probleme. La Plopiş, în schimb, am avut o problemă legată de un mormânt funerar care nu respectă regulile. Nu e posibil să existe morminte care “să taie” priveliştea în detrimentul monumentului UNESCO”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Aura Pintea.

# “Nu este un sacrilegiu!”
În replică, preotul paroh Daniel Pop, spune că nu este nimic greşit în modul în care s-a organizat şantierul. “Nu aveam altă posibilitate. Toate normele sunt respectate. În plus, există acordul familiilor pentru amplasarea barăcii peste morminte. La început, au fost revoltaţi, însă le-am explicat situaţia şi au înţeles. Nu aveam posibilitatea de a organiza şantierul altfel. Spaţiul este unul limitat şi am fost obligaţi să amplasăm baraca în incintă, altfel pierdeam proiectul. Nu este niciun sacrilegiu. Inclusiv biserica este construită peste cimitir. Muncitorii au un abrict, cu care se lucrează la tăierea lemnului. Dacă mutam baraca înspre biserică, nu era suficient spaţiu. Poate ar fi fost o soluţie suspendarea barăcii la o înălţime. Însă, până la urmă, se lucrează pentru restaurarea unei biserici, nu înţeleg de ce ar fi o problemă. Lucrările sunt în grafic. Ar trebui să se finalizeze în ianuarie 2021, însă cred că se vor termina mai devreme. Coiful turlei este restaurat. Crucea de pe turlă au fost restaurată, urmează să fie aşezată în aproximativ două săptămâni. Urmează să punem şi un paratrăznet. Se lucrează şi la pictură, este consilidată cu pânză japoneză. Însă, luăm etapizat. Fiind unele vibraţii, întâi executăm lucrările de exterior, apoi de interior. Aşadar, nu se pune problema de legalitate în ceea ce priveşte lucrările de aici. Avem vizite trimestriale, se verifică permanent”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Daniel Pop.

# “Astfel de lucruri sunt de evitat!”
Sunt şi unii care nu văd cu ochi buni amplasarea barăcii. Nu vorbim despre legalitate, pentru că nici nu se pune problema, ci despre moralitate. Ioan C., locuitor în zonă, spune că “nu mi se pare normal să pui baraca peste morminte. Indiferent ce motiv ai avea, mormântul este sfânt. Eu nu aş fi acceptat, nici în ruptul capului, aşa ceva. Să fie peste mormintele bunicilor o baracă. Înţeleg că îşi ţin sculele acolo, însă nu este normal”.
Un preot a declarat, sub protecţia anonimatului, că nu se pune problema despre profanare. “Vorbim despre profanare atunci când este făcut un lucru cu rea intenţie. Aici nu este vorba despre aşa ceva. În mod normal, astfel de lucruri sunt de evitat. Mormintele trebuie protejate”, a spus un preot din Maramureş.

Constantin este băimărean şi lucrează în construcţii. “Când lucrezi în spaţii mici, eşti nevoit să faci compromisuri. Nu poţi pune schela în aer. Nu cred că s-a făcut fără acordul celor care administrează spaţiul. Nu este normal, asta este clar. Noi nu am făcut, la muncă, aşa ceva. Înţeleg că sunt şi situaţii în care efectiv nu ai ce face. Însă, probabil, trebuia să se evite o asemenea soluţie tehnică”, a explicat Constantin.

AxaNews.ro face precizarea că nu contestă aspectul legal al lucrărilor, ci moralitatea soluţiei alese. AxaNews.ro nu şi-a făcut un scop în ataca reprezentanţii parohiei sau a firmei executate. Credem că rolul presei este de a semnala unele lucruri care nu sunt conforme. În rest, aşteptăm veşti bune cu privire la restaurarea integrală a bisericii-monument de la Plopiş şi vom reveni cu informaţii noi cu privire la bijuteria din lemn din satul maramureşean, respectiv cu stadiul lucrărilor de restaurare.

Cătă ŢINEGHE

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here