RESTANȚE MULTE ÎN MARAMUREȘ – Asistenții persoanelor cu handicap, lăsați fără salarii chiar de către stat

69

Primăriile din județul Maramureș se confruntă cu mari probleme în a asigura plata drepturilor salariale pentru asistenții persoanelor cu handicap. În total ar fi vorba despre peste 2000 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav din Maramureș care nu și-ar fi primit banii pe o perioadă cuprinsă între o lună și trei luni de zile. Problemele cele mai mari exista în zonele rurale ale Maramureșului, la orașe aceste categorii neavând probleme. 

Subprefectul județului, Oana-Mihaela Oșanu s-a întâlnit, la începutul acestei săptămani, cu liderii sindicali Florin Hossu, președinte Cartel Alfa, filiala Maramureș și Vasile Dârle, președinte Cartel Alfa, filiala Satu Mare, fiind discutate problemele referitoare la plata drepturilor salariale pentru categoriile mai sus amintite, respectiv angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Maramureș. Oana Oșanu a precizat că s-au trimis adrese la nivel central și că se așteaptă alocarea resurselor financiare necesare pentru plata drepturilor salariale la rectificarea bugetară.

În tot acest timp, primăriile din județ caută soluții și cea mai la îndemană este cea în care se iau niște bani dintr-o parte și se dau pentru plata acestor salarii, urmand ca la momentul rectificării bugetare atat de mult așteptate să se pună înapoi de unde s-a luat. Soluția aceasta se are în vedere la Moisei, de exemplu, unde administrația locală, prin primarul Toader Ștețcu, a anunțat că “în urma propunerii pe care am făcut-o către Consiliul Local Moisei, în ședința care are loc azi, 11 august, se va analiza proiectul de hotărare privind transferul sumei de 400.000 lei de la “Gospodărire comunală” pentru plata indemnizațiilor pe două luni”.

“Știu că acești bani sunt absolut necesari și vă ofer garanția că miercuri veți avea banii atât în conturile dvs. bancare, cât și în numerar la Casieria Primăriei Moisei. Banii respectivi vor fi recuperați odată ce vor fi alocate fonduri pentru aceste cheltuieli, din partea Guvernului”, a precizat primarul Toader Ștețcu.

Sunt și primării în județ unde nu există restanțe. La Borșa, primarul Sorin Timiș, a declarat, pentru “Axanews.ro”, că nu au fost restanțe la plata acestor drepturi salariale în ultimele 12 luni.

“De fapt din 2014 încoace am întarziat doar o singură dată, în vara lui 2019. Sunt prinse în buget sumele pentru plata integrală a salariilor pe 12 luni. La noi deci nu sunt probleme la acest capitol”, a precizat Sorin Timiș.

Dragoș HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here