RESPECT! – Dăscălița din Hideaga, 45 de ani de învățământ în același sat

266

După 44 de ani de învățământ, poate spune că are o viață împlinită. Este povestea Luciei Mețenti de 80 de ani, din Hideaga, care a fost învățătoare în sat din 1956 până în 1990.

A ales să-și urmeze soțul și a rămas la Hideaga, unde a pregătit generații după generații de copii. „Puteam merge la oraș, erau locuri atunci, dar soțul meu era tehnician zootehnist și în oraș nu ar fi avut ce face. Așa că am rămas aici, în sat, amândoi”, spune ea, ajunsă acum la 80 de ani. De respectul câștigat de-a lungul anilor se bucură și acum. „Am din partea lor un respect deosebit. Mereu mă întreabă ce fac, cum sunt, mă încurajează mereu”, spune ea.

După cei peste 40 de ani de învățământ, poate spune cum s-a schimbat abordarea părinților în ce priveșe educația copiilor. „Pot spune că mai demult erau mai discicplinați copiii, dar în ultimele generații au fost copii mai alintați. La fel de buni, dar mai alintați. Eu mereu le spuneam părinților să nu-i alinte”, mai povestește învățătoarea pensionară. Cu toate că unii era alintați, are foști elevi cu care se mândrește. „Am elevi care au fost premianți la liceu, au făcut facultate. Am elevi care au ajuns la ministere, unul la MapN, un elev deosebit. Am mai avut la Miniserul Transporturilor, la Căile Ferate. Mai am mulți elevi care au rămas aici în Hideaga. Poate pe copiii mei de la clasă i-am am ținut în frâu, dar i-am iubit. Am avut și copii de romi, dar și pe fiica mea în clasă, însă nu i-am favorizat pe niciunii. Ba, a mea parcă  fost mai apăsată un pic, pentru că ea trebuia să fie exemplu pentru ceilalți”, își mai amintește învățătoarea cum se făcea educație pe vremuri.

Lecțiile le făcea cu ce avea atunci la îndemână. și când nu avea materiale didactice, mergea cu ei în natură. „Lecțiile de geografie le făceam cu harta mulată, ca să pipăie ei, să vadă diferența dintre câmpie și munte. Îi duceam în natură, să vadă influența râurilor, să vadă plante etc”, mai spune ea.

Pozele pe care le păstrează îi amintesc de rezultatele pe care le obținea cu elevii ei. „Am făcut cu ei cor, cu care mrgeam la Cântarea României. Am luat locul II, după Liceul de Artă. A fost ceva, pentru școala din Hdeaga”, mai rememorează ea.

Cu toate că s-a pensionat în 1990, a mai lucrat un an și după pensionare.

Angela SABĂU

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here