REMEMBER – 74 de ani de la masacrul de la Moisei

1775

Astăzi se împlinesc 74 de ani de la masacrul de la Moisei, care a avut loc la 14 octombrie 1944. Atunci soldaţii unguri ai lui Miklós Horthy au ucis cu sânge rece 29 de români în două case din Moisei, din care astăzi mai există doar una singură, devenită acum muzeu.

Evenimentul de comemorare a acestor români va avea loc în 21 octombrie, conform declaraţiilor făcute de către primarul Toader Şteţcu. Se vor depune coroane de flori şi se va face un ceremonial religios. Potrivit Wikipedia, au fost identificate 31 de victime, dintre care doi au rămas în viaţă. Supravieţuitorii se numesc Vasile Petean, originar din comuna clujeană Pălatca, şi Vasile Ivaşcu, care ulterior a înnebunit parţial.

Dintre cele 31 de victime, 24 erau originari din judeţul Mureş, trei din judeţul Cluj şi patru din judeţul Maramureş. Potrivit sursei citate, aceşti ţărani ardeleni erau internaţi în lagărele de muncă din oraşul Vişeu de Sus, fiind acuzaţi de “trădare de patrie”, de patriotism românesc ori partizanat.

“În ziua de sâmbătă, 14 octombrie 1944, prizonierii din lagărul de la Vişeu de Sus au fost urcaţi de militari unguri într-un camion şi transportaţi la Moisei, comuna fiind în prealabil complet evacuată de locuitori. 12 dintre ei au fost închişi într-o căsuţă de lemn, fiind împuşcaţi de către soldaţii maghiari, care trăgeau prin geamuri şi uşă. În continuare au fost ucişi şi ceilalţi români. Masacrul s-a întâmplat pe la orele 15, în aceeaşi noapte, militarii incendiind satul şi arzând circa 300 de case. Cadavrele, intrate deja în putrefacţie, au fost îngropate la două săptămâni după comiterea masacrului, când localnicii au revenit la gospodăriile lor. Deasupra gropii comune s-a înălţat o troiţă de lemn, înlocuită după câţiva ani de un obelisc din piatră”, arată Wikipedia.

La Moisei avem şi un monument ridicat în cinstea acestor români, opera celebrului Vida Gheza.

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here