REMARCABIL – CN „Gheorghe Șincai” Baia Mare, locul 4 în România în privința numărului de elevi premiați la concursuri internaționale

5024

163 de elevi din liceele din România s-au remarcat în 2019 la olimpiadele și concursurile internaționale la care au participat, obținând 192 de premii. Ce mai mulți olimpici sunt dați de Liceul Internațional de Informatică București. 46 de elevi ai liceului bucureștean și-au adjudecat distincții anul acesta, dintre care și un aur absolut, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației Naționale, la solicitarea wall-street.ro.

Pe locul 2 în acest top se situează Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” București, cu 14 elevi care au câștigat medalii și premii, în timp ce locul al treilea este ocupat de Colegiul Național „Szekely Miko” Sfântu Gheorghe, cu opt olimpici internaționali.

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare ocupă un onorant loc 4 în această ierarhie națională cu cinci elevi premiați la olimpiadele și concursurile internaționale.
Emeric Claudiu Ardelean (prof. Nicoleta Predoiu) a cucerit medalia de aur la Olimpiada Internațională de Chimie „D. I. Mendeleev”, desfășurată, în perioada 21-27 aprilie, la Sankt Petersburg (Rusia).
La a XXVI-a ediție a Olimpiadei Internaționale Pluridisciplinare Tuymaada – Yakuția, desfășurată în perioada 8-14 iulie, în Yakutsk (Republica Saha/Federația Rusă), Emeric Claudiu Ardelean a fost recompensat cu o medalie de argint la Chimie, în timp ce Darius Lazea (prof. Meda Bojor) a obținut medalia de bronz la Matematică.
Radu Herzal (prof. Marina Lici) a câștigat medalia de bronz la ultima ediție a Balcaniadei de Fizică, concurs care s-a desfășurat în Grecia (12-15 iulie).
Traian Rareș Tuș (pregătit de prof. Lucian Stoian, de la Colegiul Național “Vasile Lucaciu” Baia Mare) a obținut medalia de argint la a XXIV-a ediție a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie (Piatra Neamț, 18-26 octombrie).

CN „Gheorghe Șincai” a ocupat, anul trecut, locul 22 la nivel național în clasamentul celor mai bune licee din România. Ierarhia a fost alcătuită prin ponderarea următoarelor medii din fiecare liceu: media de admitere (40%), media de la examenul de Bacalaureat (30%), promovabilitatea la BAC (20%) și media rezultatelor obținute la olimpiade (10%). CN “Gh. Șincai” este al cincilea liceu din Ardeal, în urma rezultatelor înregistrate în 2019, fiind devansat doar de trei licee din Cluj-Napoca (Colegiul Național Emil Racoviță, Liceul Teoretic Avram Iancu” și Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu) și unul din Timișoara (Liceul Teoretic „Grigoe Moisil).

# Maramureșul, locul 9 în ceea ce privește rezultatele olimpicilor
Bucureștiul și-a adjudecat anul trecut cele mai multe premii (73) la olimpiadele și concursurile internaționale. Pe locurile 2 și 3 s-a clasat județele Covasna (12) și Iași (11). În această ierarhie, Maramureșul ocupă locul 9, cu șase premii câștigate.
Cei 163 de elevi români care au obținut rezultate la olimpiadele internaționale și la concursurile regionale pe discipline au fost premiați de Ministerul Educației Naționale. Sumele acordate olimpicilor au variat între 2.500 de lei și 12.550 de lei.

„Profesorii care au pregătit elevul/elevii au primit un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevi. Pentru școala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o a fost acordat câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienței procesului de învățământ”, precizează reprezentanții Ministerului Educației Naționale.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here