REGULI NERESPECTATE – Maramureșenii se așteptau la amânarea noilor măsuri de relaxare

59

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat că, în contextul creșterii numărului de cazuri noi cu COVID-19, Grupul de suport tehnico-științific a decis amânarea măsurilor de relaxare care urmau să fie aplicate de la 1 iulie.

“S-a evaluat tot ceea ce a însemnat cele două săptămâni. Au fost două săptămâni în care am avut o creștere a numărului de cazuri noi, două săptămâni în care au crescut cazurile în terapie intensivă, a crescut numărul de decese și recomandările specialiștilor din Grupul tehnic sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pe care le avem pentru 1 iulie, urmărind zilnic și săptămâna care urmează evoluția numărului de cazuri, evoluția cazurilor de terapie intensivă, evoluția deceselor, precum și respectarea normelor de precauție, reguli de igienă, distanțarea fizică. (…) Suntem într-un moment în care gestionăm un număr de cazuri crescut și s-a decis, la nivelul grupului tehnic, să amânăm cea de-a patra măsură de relaxare”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi 24.

O parte din maramureșeni se așteptau la acest scenariu, în condițiile în care și în județul nostru, numărul cazurilor de coronavirus a explodat în ultimele zile. “Cred că trebuie s-o lăsăm mai moale cu relaxarea, dacă nu vrem să simțim pe propria piele consecințele. Multe măsuri de protecție care trebuiau să rămână în vigoare nu sunt luate în seamă. Lumea nu prea poartă mască și chiar dacă o poartă, nu toți o poartă corect. În plus am văzut și eu destule situații în care distanțarea socială nu este respectată. De exemplu, unele terase au mesele exact ca înainte și lumea stă destul de înghesuită. La locurile de joacă se adună foarte mulți copii și părinți, deci nici vorbă de distanțare socială. Acum, de câteva zile, începi să mai vezi poliția patrulând sau alungând părinții cu copii care întră în locurile de joacă. Dar ar trebui controale mai dese și să dea și amenzi populației și teraselor care nu respectă regulile. Așa, lumea le-ar lua mai în serios. Din păcate la noi nu prea merge cu frumosul”, a declarat Andreea Breban, din Baia Mare.

Alți maramureșeni consideră că, dată fiind situația din ultimele săptămâni, li s-ar fi părut anapoda să nu se oprească cu măsurile de relaxare în rândul populației. “Este foarte bine că s-au amânat noile relaxări din 1 iulie, pentru că numărul de cazuri crește, numărul de morți crește și ne ducem iar unde am fost în timpul stării de urgență și nu este în regulă. Nu o să ajungem să se închidă iarăși toată economia, dar se îmbolnăvesc oameni și se pierd vieți omenești din cauza unor distracții. Pentru că, de obiecei în week-end se întâmplă creșterea această masivă de număr de cazuri. Din păcate, nu peste tot se respectă măsurile, nu se poartă mască, nu se stă la distanță. Nu cred că ar trebui noi restricții, dar cele de acum cu purtatul măștii, cu dezinfectatul des și cu distanțarea socială să se respecte. Regulile acestea nu sunt perfecte, dar au un impact pozitiv.

Mă așteptam să nu mai fie alte măsuri de relaxare și mi s-ar fi părut anapoda să relaxeze, mai ales după explozia de cazuri din ultimele săptămâni. Din ce am văzut în țară, județele cu turism au fost cele mai lovite, ca și Constanța și Brașovul, iar aici turiștii merg acasă și pot să îmbolnăvească pe alții. Măsurile aceastea au fost utile în timpul stării de urgență și sunt utile și acum. {i la noi, în Baia Mare, sunt locuri, magazine sau terase, unde nu se mai ia temperatura, nu mai ai gel dezinfectant, ceea ce nu este normal. Este exact ca și înainte… Pe terase și în magazine poate că ar trebui să se facă niște controale”, este de părere și Silviu Moisa, din Baia Mare.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here