RECUNOAŞTERE – Primarului comunei Rozavlea, Vasile Mârza, i s-a acordat titlul de doctor în filosofie

1545

În timp ce în București se dezbătea summitul celor trei mări, la Cluj, în cadrul Universității Babeș-Bolyai, într-o sincronie de concepții convergente, doctorandul Vasile Mârza, primarul comunei Rozavlea, își susținea public teza de doctorat.

“Marea Neagră în viziunea lui Gheorghe I. Brătianu” este o lucrare de filosofie a istoriei, în care accentele geopolitice, geoistorice și geostrategice nu au lipsit. Coordonator al lucrării a fost prof. univ. dr. Marta Petreu, consacrată eseistă, prozatoare, poetă. Sub președinția prof. dr. Alexander Baumgarten, comisia compusă din Rodica Marian, Remus Câmpeanu-reprezentant al Academiei Române, Claudiu Mesaroș-prof. univ. dr. la Universitatea de Vest Timișoara, a dat vedictul de acordare a titlului de doctor în filosofie lui Vasile Mârza.

“Dincolo de discursul istoric, filosofic, am dorit să remarc viziunea lui Brătianu aproape profetică, capacitatea de anticipare a întâmplării unor evenimente și a disputelor pentru deținerea controlului Mării Negre și a întregului complex geografic aferent acesteia. Litigiul actual dintre Ucraina și Rusia privind Crimeea, dar și cel dintre Ucraina și România, privind platoul continental al Mării Negre, Insula Șerpilor şi Canalul Bâstroe, consider că reprezintă o expresie a acestei viziuni”, a spus Vasile Mârza, proaspăt doctor în filosofie.

Liviu ȘIMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here