RECUNOAŞTERE – Ion Popescu de Coaş, “patronul spiritual” al şcolii din comună

696

Ion Popescu de Coaş. Aşa se numeşte şcoala din centrul de comună. Patronul unităţii de învăţământ a trăit în perioada 1830 – 1901 şi este un personaj care a adus multă notorietate localităţii.

Istoria sa este una interesantă. Era fiul preotului Popovici. Revoluţia din 1848 l-a prins la Cluj. S-a înscris voluntar în mişcare, fiind chiar conducător de gloată. A participat la bătălia care a avut loc la Săcălăşeni, în acea perioadă. A fugit la un moment dat în Moldova, unde şi-a schimbat numele din Popovici în Popescu şi a fost dascăl. A întemeiat prima şcoală de învăţători din Bârlad. Acolo chiar există o stradă care îi poartă numele. În faţa liceului din Bârlad i s-a ridicat un bust. A rămas efectiv în memoria locului. La un moment dat, a fost membru în adunările ad-hoc, premergătoare revoluţiei din 1859 şi a fost chiar şi deputate. A fost o personalitate respectată.

# Teren şi curte moderne în centru
S-a încercat, înainte de revoluţia din 1989, numirea şcolii în amintirea sa. “În anul 2000, am început demersurile în acest sens, iar din 2001, din 16 iulie, acest lucru s-a îndeplinit. A fost montat un bust realizat de Ioan Marchiş”, a explicat, pentru Glasul Maramureşului, Maria Elena Opriş, directorul Şcolii “Ion Popescu de Coaş”.
În ceea ce priveşte prezentul, directorul unităţii de învăţământ a menţionat faptul că aici învaţă 152 de elevi. La structura din Întrerâuri, sunt numai o mână de copii, iar învăţământul se face simultan.
Revenind la şcoala din centru, aici s-au făcut, recent, investiţii serioase. “Terenul de sport are nocturnă şi a fost realizat cu suprafaţă sintetică, în anul 2013. Curtea este şi ea nouă, a fost asfaltată anul trecut. Aici ţinem toate sărbătorile, festivităţile, pentru că ne place pe scenă”, a spus, zâmbind, directoarea şcolii.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here