RECORDURI MARAMUREȘENE (9) – Cea mai, cel mai, cele mai… din țară sau din lume! Cea mai înaltă biserică din lemn din țară și în topul construcțiilor religioase din lume (FOTO)

169

Nu suntem noi chiar atât de mândri ca banatenii, dar tot suntem. Daca te apuci sa scotocesti, chiar cu riscul de a uita pe traseu câteva, Maramuresul are totusi câteva recorduri nationale demne de luat in seama. Ca ele au devenit sau ar trebui sa devina obiective turistice sau locuri de pelerinaj, e alta discutie, Nu prea sunt. Dar merita reamintite maramuresenilor, ca sa fie si ei mândri, increzuti, plini de fainosag!!

*Cea mai inalta constructie de lemn din Europa, ba din lume cica. Biserica monument din Surdesti are 72 de metri inaltime, inregistrata fiind in Guiness Book. Dar cea noua de la Sapânta-Peri, ridicata din ambitie, are 75 de metri inaltime! Din pacate, wikipedia nu e de acord cu noi. In lume, se gasesc constructii de lemn mai inalte, mult mai inalte. In Pattaya din Tailanda se afla Sanctuarul Adevarului, constructie religioasa din lemn de 105 metri inaltime. Norvegia are turnul Mjossa, de 85 metri inaltime, tot din lemn. In Londra se pregatesc planurile construirii unui Oakwood Tower, cladire rezidentiala din lemn de 305 metri inaltime!!!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here