RECORD DE TEMPERATURĂ – Polul frigului din Maramureş şi-a confirmat renumele. Cum e viaţa în Ţara Lăpuşului pe un ger de crapă pietrele

742

Iarnă autentică în Maramureş. Mercurul s-a prăbuşit în termometre în noaptea de 7 spre 8 ianuarie, caracterizând cea mai rece perioadă nocturnă din acest sezon rece.

Conform produselor meteo, cel mai rece a fost la Târgu Lăpuş, unde s-au înregistrat -22,1 grade. Într-adevăr, temperatura resimţită la răsăritul soarelui a fost de -29 grade. Foarte frig a fost pe Vârful Iezer, unde s-au înregistrat -20,9 grade. În Baia Mare, minima a fost de -18,2 grade, în Sighetu Marmaţiei, de -14,2 grade, iar în Ocna Şugatag, de -14,5 grade. Către dimineaţă, valorile termice au devenit ceva mai generoase, încălzindu-se treptat, mai puţin pe Iezer, unde creşterea a fost ceva mai mică. Astfel, la primele ore ale dimineţii, erau -15 grade în Baia Mare, -13 grade în Sighetu Marmaţiei şi Ocna Şugatag, respectiv -12 grade în Vişeu de Sus şi Borşa. Dacă la altitudini mici s-au înregistrat ninsori, în zona montană înaltă, temporar, cerul a fost chiar mai mult senin.

“Suntem obişnuiţi cu astfel de temperaturi!”

Recordul negativ al acestei ierni a fost, aşadar, la Târgu Lăpuş. Însă, cele -22 grade nu au constituit un impediment, au precizat autorităţile locale. “Toată lumea este în regulă. Noi suntem obişnuiţi cu astfel de temperaturi pe timp de iarnă. Am avut şi mai puţine grade. Au fost şi -25, ba chiar şi -30 grade, în alţi ani. Nu am auzit de cazuri de persoane cu degerături. Noi ne pregătim din timp pentru fiecare iarnă. Ne luăm tot de ce avem nevoie pentru încălzire. Mereu ne-a comparat lumea cu zona Joseni – Miercurea Ciuc în ceea ce priveşte frigul. Iar asta întrucât, în ambele cazuri, ne aflăm în zone depresionare şi temperaturile scad foarte mult. Când treci Dealul Pietriş, valorile termic scad automat cu două grade. Nu am avut probleme, gerul nu este un obstacol, lumea este călită”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş.

Şi-au făcut stocul de lemne încă din toamnă

Temperaturi scăzute s-au înregistrat în toată zona Ţării Lăpuşului. În Cupşeni, spre exemplu, mercurul a coborât în termometre aproape la fel de mult ca în oraş. “Am avut -19,5 grade la ora 07.45. Înspre râu, unde bat curenţii, am avut şi -20, -21 grade la orele dimineţii. Întotdeauna, în preajma râurilor, temperatura este uşor mai scăzută. Interesant este că în ultimii ani nu am avut valori termice atât de scăzut ca acum, cu toate că se spune că aici este “polul frigului” din Maramureş. Însă, indiferent cum a fost anii trecuţi, oamenii sunt conştiincioşi şi se pregătesc intens pentru iarnă. Încă din toamnă şi-au făcut stocurile de lemne. Nu am avut probleme din cauza gerului”, a precizat, pentru AxaNews.ro, Lucia Butcure, primarul comunei Cupşeni.

Ce ne rezervă vremea în zilele următoare

Începând cu data de 9 ianuarie, vremea se va încălzi faţă de intervalul precedent. Vom avea maxime de la minus 7 la minus 3 – minus 1 grad. Cerul va fi mai mult noros, iar aria de producere a ninsorilor se va restrânge miercuri, treptat. În weekendul 12-13 ianuarie, sunt aşteptate ninsori, din nou. Maximele vor fi de la minus 9 – minus 7 la minus 3 grade. În unele nopţi, vom avea şi minime de la minus 13 – minus 9 la minus 7 grade. Începutul săptămânii viitoare va aduce o încălzire, care va aduce chiar ploi şi lapoviţe. Însă, ninsorile vor reveni în a doua parte a săptămânii viitoare, conform produselor meteo actuale.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here