RECOMANDĂRI PENTRU MASA DE CRĂCIUN – “Cumpătare în toate”

195

După postul Crăciunului, moderația este cuvântul cheie odată ce ne așezăm la masa de Crăciun. Medicii ne recomandă, ca în fiecare an în această periodă, să gustăm din toate câte puțin și să limităm, pe cât posibil, consumul de alimente grele. “Le romandăm cumpătare în toate. Să nu facă excese alimentare, să fie atenți la consumul de alcool și mare atenție la combinația de alimente.

Aici fac referire la alimentele mai grele la stomac, respectiv afumăturile, preparatele condimentate. Grijă trebuie să aibă în special cei care suferă de afecțiuni hepato-biliare și gastrice. Cei care se știu cu probleme trebuie să-și urmeze tratamentul recomandat de medicul curant și regimul igieno-dietetic recomandat în funcție de afecțiunea de care suferă. În principiu lumea ascultă de sfaturile noastre. Cei mai precauți sunt cei care au probleme cronice”, a declarat Alexandru Ilieș, directorul medical al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Maramureș.

Sărbătorile de iarnă sunt pline de tentații și pentru cei mici, iar în cazul lor, dulciurile sunt cea mai mare problemă. De asemenea, părinții trebuie să țină cont și de vârstă micuțior, când pregătesc bunătățile pentru masa de Crăciun, pentru a evita probleme digestive din cauza unei alimentații prea grele.

“De obicei, în perioada aceasta se fac excese alimentare și trebuie mare atenție la consumul de grăsimi animale și la adulți și la copii. Alimentația copiilor trebuie să fie adaptate vârstei. Și în cazul lor este necesară evitarea exceselor și în perioada asta la ei este problema excesului de dulciuri. Problemele apar de obicei atunci când se mănâncă prea mult. După sărbători sunt persoane care vin cu indigestii sau colici biliare. Cam acestea sunt principalele probleme, iar unii mai sună și la ambulanță”, a explicat Alexandru Ilieș.

Crăciunul nu înseamnă doar bunătăți culinare ci și petrecerea timpului cu familia și mersul la colindat. Astfel, medicii susțin că plimbările în aer liber nu ar trebui să lipsească din programul zilnic. Odată ce mergem afară, îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată temperaturilor.

“Mare atenție la expunere la frig, inclusiv în cazul coiilor. Dacă va fi îngheț, mare atenție atunci la încălțăminte. Ea trebuie să fie adecvată, pentru a evita fracturile. {i dacă anul acesta de Crăciun va fi mai cald, la fel, îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată temperaturilor de afară. Dacă copiii ies să se jace în aer liber, trebuie mare atenție să nu transpire, iar dacă transpiră să-și schimbe îmbrăcămintea, să nu stea uzi, pentru că așa crește riscul de îmbolnăvire.

Este un sezon în care este tradiția colindului din casă în casă, asta înseamnă mișcare, ieșiri în aer liber. Pe unde se merge se mănâncă câte puțin, mai ales dacă sunt foarte multe gazde. Consumul de lichide trebuie să crească în această perioadă. Ceaiurile sunt cele mai recomandate în sezonul rece, pentru că apar virozele”, a precizat Alexandru Ilieș. Plimbările sau orice formă de mișcare este mai mult decât bine-venită, inclusiv în cazul persoanelor mai în vârstă.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here