RECLAMAŢIILE ŞOFERILOR – “Războiul” cu Rutiera, aproape imposibil de câştigat

681

“Războiul” cu Serviciul Rutier Maramureş este aproape imposibil de câştigat. Află asta sute de şoferi maramureşeni care depun contestaţii la orice se poate contesta. Indiferent că au sau nu dreptate, şoferii tind să conteste orice proces verbal de contravenţie încheiat de agenţii de la circulaţie. Serviciul Rutier Maramureş recunoaşte că şoferii contestă cam tot ceea ce pot contesta. Partea bună este că pe timpul procesului şoferii îşi recuperează permisul de conducere, respectiv nici nu plătesc vreo amendă. Iar procesele se pot întinde şi pe un an de zile.

În general, şoferii depun plângere împotriva procesului verbal în situaţia în care li s-a reţinut permisul de conducere. Conform legii, permisul este reţinut pentru 90 de zile în momentul în care ai depăşit cu peste 50 de kilometri la oră viteza legală admisă.

“Contestă de la faptul că ai fost pe un traseu anume la de ce ai fost la lucru în ziua respectivă. Dar atâta vreme cât motivul contestaţiei nu este unul bun, nu ai ce să faci. E dreptul lor să conteste, iar al nostru să ne apărăm. Contestaţiile noi nu le catalogăm ca absurde, şoferul arătând în faţa instanţei motivele pentru care a depus contestaţia, iar instanţa ne cere nouă probatoriul. Dacă instanţa a considerat că motivele expuse de persoana respectivă sunt OK şi ne solicită nouă un lucru anume, noi nu punem la îndoială decizia instanţei. Se reclamă de ce s-a acţionat pe un tronson anume de drum, într-un interval anume de timp, de ce nu am fost acolo unde a scris în presă că va fi radarul la ora respectivă, că acel contravenient s-a uitat în presă şi a văzut că radarul în ziua respectivă era pe un tronson anume şi el a fost prins pe un alt tronson… Dar radarele nu sunt bătute în cuie, că poate am avut accident pe DN18B, între Cărbunar şi Copalnic, ca şi exemplu. Dar le redirecţionez radarele acolo unde am avut probleme, că e normal. Dacă nu fac nimic, nu e bine. Graficul radarelor e public, cam toate tronsoanele de drum sunt acoperite. Şoferii nu înţeleg aceste lucruri. Noi trimitem instanţei filmările cu aparatul radar, atestatele, toate documentele…”, au spus reprezentanţii Serviciului Rutier Maramureş.

Procentul de contestaţii pierdute este unul mic, în 2015 Maramureşul fiind judeţul din ţară cu cele mai multe contestaţii câştigate, procentul celor pierdute fiind unul extrem de mic.

“Noi lucrăm după lege, că dacă nu o facem, automat şi judecătorul dă dreptate şi nouă şi contravenientului. Lumea e nemulţumită, asta e clar”, au concluzionat reprezentanţii Serviciului Rutier Maramureş.

Dar tot şoferii sunt cei care vin cu recomandări pentru poliţiştii rutieri: “Ne trimit pe email tot felul de recomandări. Să punem benzi din acelea rezonatoare pe străzi, dar e zgomotul foarte mare. Şi cei din zonele unde ar urma să se pună astfel de benzi nu sunt de acord. Legea spune clar unde se pot astfel de benzi. Nu se pot pune, de exemplu, pe drumurile intens circulate, că blochezi totul, afectează maşina. Se pot pune în zonele rezidenţiale, de exemplu. Genul acesta de benzi s-a cerut să se pună la intrarea în Copalnic, pe DN18B, de exemplu”.

Mai multe stiri pe Axanews.ro 

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here