RECLAMAŢII ZGOMOT – Băimărenii din zonele rezidenţiale, deranjaţi de activitatea industrială

759

Băimărenii care şi-au ridicat vilele în apropierea zonelor industriale reclamă la Garda de Mediu poluarea fonică şi nivelul de poluare. Aceste vile s-au ridicat deşi proprietarii ştiau că în acea zonă există activitate industrială de ani de zile. Mai putem spune că, în cele mai multe cazuri, autorităţile constată că oamenii nu au respectat limitele de distanţă faţă de zona industrială sau cu activitate mixtă.

Marea majoritate a reclamaţiilor venite la Garda de Mediu Maramureş în acest an sunt, cam în proporţie de 90%, de la persoane fizice care sesizează aspecte privind proprietăţi, respectiv delimitări teritoriale. “Aspectele de mediu sunt puse în faţă ca să îşi rezolve anumite probleme. Vorbim de evacuări de ape uzate în marea majoritate a cazurilor şi vizavi de amplasarea zonelor rezidenţiale faţă de zonele cu activităţi mixte. Acolo sunt probleme. S-a schimbat regimul de proprietate sau regimul de folosinţă a terenului şi atunci limitele privind zgomotul şi emisiile sunt mai restrictive. Aici apar probleme de zgomot şi de emisii, pentru că zonele rezidenţiale s-au apropiat foarte mult de zonele industriale sau zonă mixtă. Oamenii sunt deranjaţi de zgomote în contextul în care în 90% din cazuri platformele industriale existau deja, sunt istorice. Ei nu au respectat limitele de distanţă faţă de zona industrială, s-a schimbat regimul de folosinţă a terenului de foarte multe ori fără să se ceară acceptul administratorului platformei sau al celui care îşi desfăşoară activitatea. Şi de aici disensiunile care apar, dar administraţia nu a ţinut cont de istoricul zonei şi a schimbat regimul de folosinţă a terenului”, spune Claudia Simion, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Maramureş, pentru Axanews.ro.

Garda de Mediu judeţeană recunoaşte că, de exemplu, la nivelul de zgomot înregistrat sunt diferenţe de 10-15 decibeli faţă de ceea ce se acceptă prin legislaţia de mediu, ceea ce e foarte mult. Interesant este că zgomotul produs de maşinile care circulă prin municipiu nu deranjează băimărenii. Asta fiindcă “oamenii sunt mai toleranţi în oraşe. Din localităţile care sunt mai aproape de oraşe sunt mai frecvente sesizările de acest gen. În oraş, în zonă rezidenţială, nu sunt reclamaţii de acest gen. Oricum acolo reclamaţiile privind activităţi, gălăgie peste ora normală de lucru sunt redirecţionate la Poliţia Locală, pentru că ei sunt primii care rezolvă probleme de acest gen”.

Potrivit legislaţiei, unul din avantajele pe care le oferă realizarea de hărţi strategice de zgomot în interiorul aglomerărilor îl constituie dezvoltarea de noi zone rezidenţiale. Conform Ministerului Mediului, la stabilirea noilor amplasamente se va putea ţine seama şi de nivelul de zgomot al zonelor învecinate existente, prin simularea anterioară demersurilor de construire, a efectului apariţiei noii zone (cu traficul rutier asociat estimat) din punct de vedere al zgomotului zonal.

FOTO ph-online.ro

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here