REALITATE – Corupția din sănătate ocupă peste 50% din timpul dezbaterilor publice

235

Sindicaliștii din sănătate reclamă faptul că, deși ciferele arată că șpaga din spitale se menține la un nivel extrem de scăzut, reacțiile publice pe această temă sunt frecvente. “Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră că este de dorit ca procentul salariaților din sănătate condamnați pentru corupție să fie 0, susținând măsurile legale și morale de luptă împotriva corupției și înaintând propuneri concrete în acest sens.

În același timp însă, considerăm că este o problemă gravă faptul că deși salariații din sănătate condamnați pentru corupție reprezintă doar cca. 3% din total celor condamnați (condiționarea actului medical situându-se la același nivel), corupția din sănătate ocupă peste 50% din timpul dezbaterilor publice pe această temă.

Problema este amplificată de fenomenul profeției auto-împlinite pe care-l generează o astfel de abordare: atunci când ministrul Sănătății susține că personalul medical este corupt principalul efect este că cetățenii reacționează prin a recurge mai mult la plățile informale și prin a indica că au făcut acest lucru mai mult decât în realitate”, se precizează în comunicatul de presă al federației.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here