REALITATE – Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș are echipamente vechi de peste 25 ani

273

Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș funcționează cu echipamente vechi de cel puțin 15 ani și are nevoie urgentă de dotări noi. “Ca și echipamente avem nevoie de echipamente noi, ale noastre sunt vechi, din anii ’90 și. Avem și echipamente mai noi. Echipamentele frigorifice cele mai tinere sunt din 2015. În timp, și la un număr mare de donatori, ele se uzează și există riscul de a se defecta și de a fi în imposibilitatea de a recolta pe teren de exemplu, dacă nu se rezolvă urgent defecțiunea.

Nu am mai putea să ne desfășurm activitatea în condiții optime. Ca peste tot în țară, avem nevoie de echipamente ca să funcționăm bine și calitativ. Perspective sunt, avem speranța că vor fi redotate centre din țară cu echipamente medicale. Acestă dotare se va face în funcție de numărul de unități recoltate și procesate de centre. Sperăm să prindem și noi. Dar asta depinde de banii puși la dispoziție, unde sunt echipamentele cele mai vechi, unde sunt cele mai multe reparații”, a declarat biolog Daniela Veber, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș.

Asistenții medicali și medicii sunt insuficienți

Nici la capitolul personal medical, centrul din Maramureș nu stă mai bine. La fel ca în toată țara, numărul de angajați este deficitar și ar mai avea nevoie de asistenți medicali și medici. “Suntem deficitari ca număr de angajați. Avem nevoie de asistenți medicali și de cel puțin încă un medic. Acolo e activitatea de bază: la recoltare, la procesare, la testare. Noi sperăm că în viitor vom fi suplimentați și cu angajați. Toată rețeaua de transfuzie este cu deficit de personal. Dar trebuie să se miște lucrurile și la noi, pentru că este un domeniu extrem de important în sănătate. Sângele nu poate fi fabricat, nu poate fi cumpărat, ci doar recoltat”, a concluzionat Daniela Veber.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here