REALITATE – Baia Mare, groapa de gunoi a județului

46

Pe groapa de gunoi de la Satu Nou de Jos nu se mai poate depozita niciun kilogram de gunoi din data de 10 octombrie. A expirat autorizația de funcționare a platformei și nu se mai poate prelungi. Director al Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș până în preajma alegerilor, Alexandru Cosma spune că a optat pentru latura politică, fiind ales consilier județean. Noul director (interimar), Emilia Talpoș, a fost șefa Serviciului Monitorizare și Laboratoare al APM Maramureș.

Alexandru Cosma știe însă care este noua locație a gropii de gunoi: o platformă de pe strada Oborului din Baia Mare, aproape de fosta Flotație Centrală. “Este acolo o platformă liberă, a fost parcare de TIR-uri”, precizează Alexandru Cosma.

Probleme vor fi, însă, în continuare. Platforma aleasă are o suprafață mică, 4300-4500 metri pătrați, și poate asigura depozitarea gunoiului adus din Maramureș doar pentru o perioadă de 3-4,5 luni. Mai mult, aici va fi adusă doar fracția uscată, fiind autorizată deja să funcționeze o mașină de înfoliere.  Fracția umedă a gunoiului se duce, momentan, la Sighet, unde autorizația de funcționare a rampei de gunoi este valabilă până în 13 februarie 2021. Apoi se poate duce la Oradea, pentru a fi depozitată acolo, contra cost.

Ducerea gunoiului umed din Baia Mare și depozitarea lui la Sighet presupune, însă, transportarea, înfolierea și depozitarea fracției uscate de la Sighet în Baia Mare. “Tot ce colectează Sighetul să nu depoziteze, s aducă aici, la înfoliat”, spune Alexandru Cosma.

Chiar dacă s-a găsit o soluție, aceasta este temporară. După ce platform aleasă va fi plină se poate ajunge la incinerarea gunoiului depozitat, obținându-se chiar energie electrică sau biogas, și apoi rampa să fie din nou folosită. Ciclul se poate repeat doar de 2-3 ori, autorizația de funcționare pentru platformă fiind emisă doar pentru un an.

“Deșeurile sunt problema cea mai gravă a județului în acest moment. Lipsește depozitarea finală. Eu cred că am gestionat bine această problemă, să vedem ce se va face în continuare”, spune Alexandru Cosma.

Dacă nu se va reuși finalizarea lucrărilor la Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor de la Fărcașa rămane varianta unor alte rampe provizorii sau transportarea gunoaielor către alte zone din țară, unde există rampe ce respectă regulile europene. Numai că acestea impun o limită maximă a cantității de gunoi pe care o pot primi, mult sub cea produsă în județ.   |n aceste condiții, problema deșeurilor din Maramureș rămâne în continuare nerezolvată, fiind doar amânată cu câteva luni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here