REAL PERICOL ÎN BAIA MARE – Curţile şcolilor, lăsate de izbelişte. Fundaţie acoperită cu verdeaţă şi gunoaie, o fostă groapă de nisip şi lucrări neconforme (GALERIE FOTO)

262

Administraţia locală băimăreană a anunţat anul trecut că va începe un amplu program de reabilitare a tuturor curţilor instituţiilor de învăţământ din reşedinţa de judeţ. Lucru bun, de altfel, însă, există şi situaţii în care acestea s-au făcut deficitar, fiind necesare lucrări ulterioare de reparaţii. Evident, lucrările făcute româneşte nu fac altceva decât să încurce cadrele didactice şi elevii, nevoite să facă mişcare sau performanţă, în funcţie de caz, în condiţii neprielnice.

Şcoala nr. 12 sau “Victor Babeş” se află în cartierul Săsar, la o aruncătură de băţ de mall-ul construit în locul Fabricii de Lapte. Unitatea şcolară este recunoscută şi pentru performanţele sportive şcolare la fotbal, fie el masculin sau feminin.

# S-a fărâmiţat asfaltul!
Profesorul de sport Horia Buzaşu a semnalat lucrările deficitare care s-au realizat la şcoala obişnuită cu premii la fotbal.

“În toamna anului trecut s-a anunțat cu mare tam-tam asfaltarea întregii baze sportive a școlii. Ne-am bucurat cu toții, dar prea devreme… Până la urmă s-a asfaltat doar jumătate, cu un asfalt de proastă calitate, care se fărâmițează tot timpul și s-a creat o diferență de nivel între cele două terenuri de handbal, periculoasă și care nu mai permite, în caz de ploaie, scurgerea apei… Și pentru ca totul să aibă și un „capac”, firma desemnată cu această lucrare a amenințat că, dacă nu-i lăsăm să scoată cele două porți, montate „pe viață” cu 30 de ani în urmă, nu vor mai asfalta deloc. Asta în condițiile în care cu zece ani în urmă, o altă firmă a putut să asfalteze cu tot cu porți,cu un asfalt de excelentă calitate… Și,uite așa, un teren a rămas fără porți”, a semnalat profesorul Horia Buzaşu.

# Ghiozdane în loc de porţi
Cadrul didactic spune că echipele care luptă pentru performanţă joacă acum, ca pe vremurile copilăriei noastre, cu “porţi improvizate”.

“A venit iarna, cu toate ale ei… Într-o bună zi de ianuarie, școala a obținut un utilaj cu lamă, care a degajat zăpada din mijlocul celui de-al doilea teren, dar a depozitat toată zăpada în fața singurelor porți rămase, formând troiene de peste un metru înălțime.Evident, acestea nu se vor topi în mod natural decât prin aprilie… Școala noastră este cunoscută în Maramureș și datorită performanțelor deosebite obținute de-a lungul anilor la fotbal,fie el masculin sau feminin.Anul acesta avem două echipe calificate la faza județeană. Dar, de mai bine de două luni,copiii de la școala noastră joacă ca prin anii ‘50, la porți făcute din ghiozdane sau jaloane improvizate… Rog pe oricine are o soluție constructivă și rapidă, să ne-o comunice. Un utilaj cu lamă ar rezolva problema în cel mult 10 minute. Le-am face o mare bucurie copiilor care așteaptă de prea mult timp acest lucru”, a spus profesorul Buzaşu.

# Groapă de nisip, ca acum 30 de ani
Nu este singura curte de unitate şcolară unde aspectul e ca în Epoca de Aur. Şcoala nr. 6 sau “Nichita Stănescu” se află tot în cartierul Săsar. Ani de zile, această unitate de învăţământ nu a avut porţi din cauza unui incident pierdut în istoria cartierului. Ulterior, s-au montat porţi şi panouri de baschet. Era vorba, la un moment dat, să se construiască şi o sală de sport, întrucât şcoala este privată de un asemenea obiectiv. Nu s-a întâmpat asta. A rămas celebra groapă de nisip, unde se făceau săriturile prin anii ‘90.

“Cu două-trei generaţii înainte să intru în clasa întâi, un copil, nici nu mai ţin minte dacă era vorba despre un băiat sau despre o fetiţă, s-a balansat pe poarta transversală. Poarta, nefiind bine ţintuită în beton, s-a desprins şi a căzut pe gâtul copilului. Acesta a murit. Am aflat că acesta a fost raţionamentul pentru care nu au fost porţi ani de zile. Când am fost eu elev, în anii ‘90, aveam porţi formate din bolovani. Sala de sport era, de fapt, una de gimnastică. Am avut surprinderea să aflu că situaţia a rămas la fel. Ba mai mult, a rămas groapa de nisip la care săream noi când eram copii. Asfaltul nu mi se pare uniform pe toată suprafaţa curţii”, a spus Radu, un băimărean cu domiciliul în cartierul Săsar.

# Fundaţia unei extinderi, pericol pentru cei mici
Cea mai gravă problemă, însă, este la corpul de clădire care aparţine Şcolii “Lucian Blaga” sau nr. 8, situată pe strada Vasile Alecsandri.
În urmă cu câţiva ani, s-a realizat o eficientizare a reţelei şcolare. Liceul Teoretic “Emil Racoviţă” a fost comasat cu “Carmen Sylva”. Corpul de clădire a fost oferit Şcolii “Blaga”. O divergenţă între autorităţi şi proprietarului unui teren a încurcat lucrurile. Atât de mult, încât, în prezent, copiii pot ajunge foarte uşor pe o fundaţie acoperită cu bălării, fără a fi opriţi de vreun obstacol.

“Clădirea care urma să se construiască a făcut obiectul unui litigiu şi a rămas la stadiul de şantier. Nu ştiu exact cine ar trebui să împrejmuiască terenul, însă acesta, în mod clar, trebuie să fie delimitat de curtea şcolii”, a declarat, pentru AxaNews.ro, senatorul Liviu Marian Pop, fost ministru al Educaţiei.

# Un litigiu care a încurcat planurile
Istoricul poveştii îl cunoaşte cel mai bine Mariana Pop, consilier local băimărean şi director la “Emil Racoviţă”.

“Construcţia începuse ca o extindere a liceului “Racoviţă”. Trebuie să avem săli noi de clasă şi laboratoare. Terenul aparţine unui pictor din Baia Mare. Acesta a condiţionat, la negocieri, să ofere terenul în schimbul a mai multor încăperi, aproape toate, unde să facă unele cursuri de pictură cu băimărenii dornici în acest sens. Negocierile au eşuat, moment în care s-a decis comasarea Liceului “Racoviţă” cu “Sylva”. Liceul s-a mutat în clădirea fostului Liceu “Sylva”, datorită spaţiului excedentar. Corpul de clădire în care a funcţionat liceul “Racoviţă” a rămas la Şcoala “Blaga”. Când am plecat noi, era un gard care separa curtea şcolii de acel teren. Sunt sigur că doamnele directoare, care sunt foarte implicate în viaţa şcolii, au făcut solicitare pentru a primi de la primărie finanţarea necesară pentru a împrejmui spaţiul. Interesul este al şcolii, pentru a proteja copiii, este clar că proprietarul nu este interesat de asta. Momentan, însă, nu avem buget”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Mariana Pop.

# Lucrările de modernizare, dependente de buget
Viceprimarul municipiului Baia Mare, Marinel Rob, a detaliat, pentru AxaNews.ro, care este situaţia curţilor de şcoli din Baia Mare.

“La Şcoala nr. 12 sunt, într-adevăr, nereguli la teren. Momentan vremea nu ne permite, întrucât trebuie să avem mai multe zile consecutive cu vreme caldă şi bună. Constructorul va fi nevoit să retuşeze tot ce s-a stricat. La nivelul municipiului Baia Mare, s-au demarat mai multe acţiuni în curţile de şcoli, anul trecut. Acestea vor continua în cursul acestui an. Practic, vor fi incluse în acest program reabilitarea tuturor curţilor de şcoli. Totul este, însă, relativ. Aşteptăm să vină bugetul, să vedem ce “surprize plăcute” ne pregăteşte. În plus, avem reabilitări termice prin POR la unele şcoli, cu toate modernizările aferente. Noi vom încerca să facem modernizări în toate unităţile de învăţământ”, a explicat Marinel Rob.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here