REACŢIILE GĂUNOASE ALE BIROCRAŢIEI – Leordina are nevoie de fonduri să închidă investiţii

557
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uneori, poţi să vrei să faci pentru comunitate o mulţime de lucruri, dacă legislaţia nu îţi permite. Iar legislaţia se dovedeşte a fi, de multe ori, piatra de moară pe care o poartă multe administraţii publice locale, pentru a-şi atinge dezideratele.Iată un exemplu din Maramureş. Comuna Leordina. Primarul Ştefan Gavriluţi spune că e nevoit să facă, mai mereu, drumuri de Capitală, pentru a implementa proiectele pe care le are pentru comunitate.

Nemulţumirea supremă

Iată nemulţumirea primarului din Leordina! “Ne spun cei din guvern sau de la Consiliul Judeţean că proiectele finanţate din fonduri europene sunt cele mai bune pentru localităţile din mediul rural. Din păcate, avem patru proiecte pe care le-am depus şi nimeni nu reuşeşte să le închidă. Atunci când vine vorba despre astfel de fonduri, ai nevoie de un fond de garantare. Banii sunt decontaţi ulterior. Noi avem patru proiecte care, dacă nu primesc aceşti bani, nu le putem închide”, spune, pentru AxaNews.ro, Ştefan Gavriluţi, primarul comunei Leordina.

Practic, e nevoie de un sprijin financiar care să asigure “trăirea” finanţării, pentru că, oricum, banii se întorc. Însă, cine să dea o mână de ajutor? Iată despre ce proiecte vorbim!

Proiecte de tot felul…

Primul este un proiect integrat, pe măsura 3.2.2, în valoare de 300 miliarde lei vechi, care prevede, în primul rând, înfiinţarea sistemului de apă, cu staţie de filtrare. În plus, prevede sistemul de epurare canalizare. Apoi, în proiect, este prevăzută realizarea unui centru de zi, dar şi dotarea de costume populare pentru Ansamblul “Codrişorul” şi pentru Căminul Cultural. Al doilea proiect depus e pe măsura 1.2.5, care prevede văile inundabile, trei din ele fiind deja rezolvate. La fel, 7-8 km de vale, care s-au betonat. Tot ce am spus însumează 1,5 milioane de euro, la care se adaugă TVA-ul. Al treilea proiect înseamnă realizarea unui Centru de informare turistică, în valoare de 200.000 de euro. Iar ultimul, pe GAL Munţii Maramureşului, a fost depus, pe 3.2.2, tot integrat. Conţine realizarea unui teren sintetic de minifotbal, achiziţionarea unui ATV pentru situaţii de urgenţă, dotarea Căminului cultural cu o sonorizare adecvată.

“Din aceste investiţii, numai una nu am început-o! Ne trebuie fonduri să închidem investiţiile. Fără sursă de finanţare nu putem. Am oferit şi o solu]ie. Consiliul Judeţean să vină în sprijinul nostru cu fonduri, chiar cu formă de împrumut. Banii revin şi am putea returna banii”, a explicat Ştefan Gavriluţi.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here