RÂDEM ŞI GLUMIM, DAR… – Cormoranii au făcut prăpăd în Recea, pe râul Lăpuş

1214

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, un personaj considerat pitoresc, a agitat “apele tulburi” din toată ţara cu celebra declaraţie conform căreia “cormoranii fac baie în piscină”.

El a argumentat că a utilizat o metaforă şi că ceea ce a vrut să spună de fapt este că aceste păsări fac prăpăd în rândul populaţiei piscicole din toată ţara. “Cormoranii aceştia sunt în toată ţara. Această temere formidabilă a inginerilor piscicoli trebuie luată în seamă. Dacă mănâncă mii de tone de peşte, dacă distrug pepiniere piscicole, dacă scot din apa tot şi pleacă. Peştele este cel mai valoros filtru natural. Dacă iei calitatea apei la intrarea şi la ieşirea din amenajarea piscicolă, constaţi că apa este mai valoroasă la ieşire decât la intrare, pentru că există această masă în zona respectivă, microorganismele care purifică apa respectivă. Nu există un pescar în România care să nu reclame că nu poate să ia peştele din cauza cormoranului. Este duşmanul numărul unu al peştelui”, a spus Petre Daea, pentru TVR 1.

“Au radiat” tot din Lăpuş

Trebuie spus din start faptul că această pasăre, cormoranul, este o specie protejată. Habitatul său natural este Delta Dunării, însă el s-a extins în toată ţara. “Ei stau vara în Delta Dunării. Însă, cum populaţia acvatică este în scădere, din cauza braconajului şi a lipsei de populare, ei mor de foame acolo. Astfel, ei caută ferme pisicile, râuri, de unde să se hrănească. Cormoranul se hrăneşte exclusiv cu peşte. Din 5.000 de păsări s-a ajuns la 2 milioane. Fiecare cormoran mănâncă aproximativ un kilogram de peşte pe zi. Avem şi noi o mulţime. Până acum şapte ani, aveam peşte în râurile din judeţ. Fiind pescar, vă spun, în Lăpuş, acum, nu mai găseşti mai nimic. Au râs unii şi de mine atunci când le-am spus că este o problemă în acest sens”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Pavel Octavian, primarul comunei Recea.

“Măcel” în preajma Bobotezei

Sărbătorile de iarnă au adus un măcel în rândul populaţiei piscicole, spune primarul. “Am avut noroc că a îngheţat balta de la Două veveriţe. Altfel, nu mai erau nici aici peşti. Aceşti cormorani merg în adâncime până la cinci metri adâncime. În Mocira, au fost peşti până la Bobotează. Cum a fost sărbătoare şi pescarii nu s-au aflat acolo, cormoranii au devastat tot. Au scos din gheaţă peşti. Pe cei mici, i-au mâncat. Pe cei mari, pe care nu au reuşti să îi mănânce, i-au lăsat pradă ciorilor. În Lăpuş găseşti mreană, ştiucă, caras, morunaş. Cormoranii nu sunt pretenţioşi, îi mănâncă pe toţi. La noi, aici, am văzut şi stoluri de câte 200 de cormorani”, a dezvăluit Pavel Octavian.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here