PUTEREA EXEMPLULUI – Maramureșul, comparat cu marile destinații turistice!

301

Se tot vorbeste pe de o parte despre frumusetea Maramuresului, pe de alta despre marii ofertanti de turism care incep sa ne bage in seama. Adevarul este ca daca trecem peste gunoaie, taieri de padure si peste aparitia kitschului in zona, avem locuri ce se pot compara cu cele mai vizitate locatii turistice din zona climei moderate. Fotoreportajul de fata se vrea a fi graitor in ce priveste ofeta naturala a Maramuresului. Privind asa, evident subiectiv, avem locatii care se pot compara cu Scotia, Canada, Italia, Austria!!

Zona noastra montana nu e cu nimic mai putin spectaculoasa decât cea din Canada, Elvetia sau Austria, privind strict spre natura, nu si spre ofertele impresionante de turism din acele zone, de la cazare la trasee sau pârtii de schi. Muntii Rodnei, ai Maramuresului sau chiar Gutâiul, au locatii spectaculoase. Plus, vorba mai mucalita a unui inginer silvic, au venit silvicii austrieci sa ne dea lectii de ecologie, când numai in Ocolul Baiut avem mai multi ursi decât are toata Austria!!! Avem lacuri glaciare, ca ei. Avem creste inca inzapezite, in luna aprilie. Cea mai interesanta si mai surprinzatoare similitudine vine la comparatia Maramuresului cu zona montana a Scotiei, celebra si mult vizitata Scottish Highlands! Pantele line alternate cu creste montane, apele repezi, la fel, de parca sunt infratite regiunile! Sigur, nu avem de aratat castele, ca ei, desi câteva cetati am putea reconstitui sau reconditiona. Dar avem sate rustice inca, port popular si mestesugul lemnului demult uitat in tarile amintite.

O alta surpriza vine din zona de dealuri, unde avem o alta comparatie. }ara Chioarului, dar si zona de dealuri dintre vaile Izei si a Viseului, sau zona Cosaului, aduc cu celebra zona italiana a Toscanei! Fara plantatiile de vie oriunde arunci ochii, insa cu sutele, odinioara miile de strajeri – capitele cu fân care pot fi vazute prin tot Maramuresul. {i un alt atuu al Maramuresului, cu riscul de a ne repeta, vine din defileul stâncos, pus impreuna cu apele râurilor. Practic aproape orice râu de la noi are o portiune de defileu, daca nu chiar de chei. Ne concureaza doar Slovenia, cu celebrele si mult vizitatele defilee Tolmin, Mostnica si Soteska Vintgar. E adevarat, nu gem de PET-uri.

De unde si concluzia fotoreportajului. Cu un minim efort, al unei curatenii exemplare facute nu de o anume autoritate, ci de toti membrii societatii, de la silvici la montaniarzi, de la motociclisti

la vânatori, de la primari la elevi, am putea aduce destul de usor Maramuresul acolo, pe wallpaperuri si pe copertile cataloagelor de turism. Și fara sa pozam cascada Bigar in anume unghi, in anume moment al anului, când Maramuresul geme la acest moment de cascade, de la cea mai inalta din tara la alte zeci daca nu sute, necunoscute!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here