PUNTE PESTE EUROPA – De la Vișeul Portugaliei la Vișeul Maramureșului (FOTO)

335

La peste 3300 km de Vișeu de Sus, tocmai în Portugalia, există un oraș frumos, considerat a fi pe primul loc în țară în termeni de calitate a vieții, un oraș plin de viață și primitor ce datează din Epoca Fierului, cunoscut ca fiind locul de baștină al legendarului Viriathus, cel mai important lider lusitan care a luptat împotriva cuceririi romane din Peninsula Iberică, iar numele orașului este… Vișeu.

De aici, din Vișeul Portugaliei, a plecat coregraful Romulus Neagu, a străbătut miile de kilometri și a ajuns în Vișeul Maramureșului, în cadrul unui proiect ce-și propune crearea unei punți peste Europa care să lege cele două orașe, cele două comunități: Vișeu și Vișeu de Sus. Romulus Neagu este deținător al mai multor premii de interpretare și creație, lucrările sale coregrafice fiind prezentate în diversde festivaluri de dans și teatru din lume. A absolvit cursurile Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” din București, apoi a aprofundat studiul dansului contemporan cu unele dintre cele mai importante nume din domeniu: Christine Bastin, Dominique Bagouet, Karine Saporta, Thiery Bae, Hela Fattoumi&Eric Lamoureux, Jeremy Nelson și Joseph Nadj etc.

În 1997 a beneficiat de o rezidență coregrafică în Lisabona, organizată de Arcub București și Forum Dansa Lisboa. În intervalul 1989-1999 a colaborat cu Opera Română Craiova, Orion Balet-București, Opera Națională București și Ventura Dance Company-Elveția. În 1999 s-a stabilit în Portugalia și pânâ în 2011 a fost interpret în Compania Paulo Ribeiro, participând, de asemenea, și în proiecte conduse de Jose Wallenstein, Nuno Rebelo, Benvindo Fonseca, John Mowat, Claudio Hochman, Ne Barros (Balleteatro-Porto), Andre Braga (Circolando-Porto), Ricardo Pais ( Teatro Național Sao Joao-Porto), Madalena Victorino, etc. În coproducție cu diferite instituții a realizat o serie întreagă de proiecte, dintre care se evidențiază: “Alibantes”, “Stretto”, “Banco do Tempo”, filmul coregrafic “Perpetuum”, în colaborare cu constantin Georgescu și “Unbounded “. Artist asociat al teatrului Viriato-Vișeu, în 2007 a creat spectacolul comunitar “Fibras Longas”și a fost coordonator-coregraf al proiectului P.E.D.R.A. În 2018 a realizat proiectul “Nados Vivos” pentru Companhia Nacional de Bailandos-Lisboa. Dezvoltă o permanentă activitate pedagocică în domeniul dansului. Este, totodată, fondator și director artistic al Asociației Culturale ‚’Intruso’’, un proiect de creație și intervenție artistică.

“Proiectul propus de Romulus Neagu reprezintă o formă diferită de abordare a tematicii identității personale/sociale și relația sa cu memoria individual/colectivă, prin intermediul artelor performative contemporane, un proiect coregrafic despre tezaurul etnografic a două comunități distanțate geografic, dar apropiate printr-un “fir’ de coincidență și curiozitate ortografică : Vișeu”, a spus dr. Anuța Pop, director Centru Cultural-Social Vișeu de Sus.

Liviu ȘIMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here