PROTESTE TERMINATE – Pensionarii de la IPEG vor avea pensii recalculate

609

Dupa mai multe zile de proteste, pensionarii de la IPEG vor avea pensiile recalculate. O discutie pe aceasta tema a avut loc in 11 septembrie la Prefectura Maramures, la aceasta luand parte președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan și directorul Casei Județene de Pensii, Lucica Pop. 

Pensionarii maramureșeni care au lucrat la Întreprinderea de Prospecţiuni şi Explorări Geologice (IPEG) protestau de zile bune in fata Casei de Pensii Maramures pentru a le fi recalculate pensiile.

Șeful administrației județene a anuntat ca problemele pensionarilor de la IPEG se vor rezolva printr-o Ordonanță de Urgență. Vasile Leș, reprezentantul pensionarilor IPEG, a prezentat istoricul problemelor cu care se confruntă grupul pe care-l reprezintă, fiind mentionate multiplele aspecte generate de aplicarea succesivă a legislatiei din domeniul pensiilor, reglementări care au dus la inechități și discriminare între diverse categorii profesionale în funcție de data pensionării, deși aceștia au prestat activități comune în subteran, cu stagii de lucru identice, în aceleași conditii de risc profesional și având aceeași valoare a contribuțiilor sociale.

“Foștii angajați IPEG au contestat modul de acordare a pensiilor, exprimându-și îngrijorarea față de excluderea de la recalcularea pensiilor, conform Legii 221/2018, a foștilor angajați IPEG, care deși au prestat activități în subteran, asemenea angajaților din exploatările miniere, nu beneficiau de aceleași drepturi”, precizeaza Consiliul Judetean.

”În luna iulie, ministrul Muncii a promis că va analiza situația și va căuta soluțiile legale, însă acest lucru nu s-a putut realiza peste noapte. Trăim într-o țară europeană care are nevoie de un nivel de trai decent și acestea sunt motivele care m-au determinat să insist atât la ministrul Marius Budăi, cât și la premierul României, Viorica Dăncilă, pentru a oferi soluția în cazul pensionarilor IPEG.

Și soluția este adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care va fi elaborată în perioada următoare de Ministerul Muncii și care va prevedea ca, în noua Lege a Pensiilor, să fie cuprinse și categoriile de pensionari cum este cazul celor de la IPEG. Mai mult, se dorește ca revedincările pensionarilor să fie satisfăcute inclusiv retroactiv”,a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Pensionarii de la fosta Întreprindere de Prospecţiuni şi Explorări Geologice au solicitat Casei Județene de Pensii Maramureș să recalculeze pensiile lor cât mai curând după adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here