PROTESTE LIVIU BORLAN – Consiliu Județean nu dă înapoi

297

Protestul care a avut loc ieri în Piața Revoluției din Baia Mare vizavi de decizia luată de consilierii județeni de comasare a Școlii Populare de Artă „Liviu Borlan” cu Centrul Creației Populare are șanse minime să schimbe ceva. Consiliul Județean, prin vocea vicepreședintelui Doru Dăncuș, a lăsat să se înțeleagă că nu va reveni asupra deciziei, indiferent câte acțiuni de protest vor mai avea loc.

La protestul de ieri au fost actuali și foști elevi ai instituției, foști profesori, muzicieni, dar și oameni simpli care au vrut să fie alături de această școală cu tradiție în Maramureș care anul viitor ar fi împlinit 60 de ani de existență. Acum părinții elevilor care studiază la această școală recunosc că sunt îngrijorați cu privire la viitorul acestor copii, iar profesorii care predau la această instituție susțin că era normal ca să fie anunțați din timp cu privire la această intenție a autorităților, nu să fie puși în fața faptului împlinit.

„Vreau să vă spun că din 43 de ani de activitate ca și cadru didactic, 41 de ani i-am petrecut în instituția care se numește Școala Populară de Artă. Nu am crezut că vom ajunge aceste zile, în care să vorbim despre comasarea școlii cu Casa de Creație, lucru care nu are niciun suport. Nu știu de ce nu ne spun direct că se desființează, pentru că nu poți fi profesor într-o instituție dacă nu ai catalogul tău, școala ta, un antet al școlii, ștampila școlii. Nu văd bine acest lucru și e dureros că se întâmplă în Baia Mare, care a dat tonul”, a arătat fostul director al instituției, Petruțiu Vasile.

„Din punctul nostru de vedere, fiecare maramureșean are dreptul să protesteze pentru că de aceea au murit oameni la revoluția din 1989, să putem să ne exprimăm opiniile. Vizavi de protestul din Piața Revoluției, pot să vă spun doar că este o hotărâre a Consiliului Județean prin care s-a dispus comasarea celor două instituții, mai precis trecerea Școlii Populare de Artă în subordinea Centrului Creației Populare, ca și o secție specială. Motivele au fost foarte clar exprimate – eficientizarea activității celor două instituții. Am fost puși în situația în care la o instituție aveam un director demisionar, cu mici scandaluri în cadrul instituției și aveam o instituție pentru care postul de manager ar fi trebuit să fie scos la concurs și va fi scos la concurs în condițiile în care fostul manager a pierdut în instanță postul pentru care a fost evaluat”, a precizat Doru Dăncuș, vicepreședintele Consiliului Județean.

El a subliniat faptul că din cele două instituții va rămâne doar una singură, cu personalitate juridică, activitatea profesorilor de la Școala Populară de Artă neavând de suferit.

„Nu știu cine lansează toate aceste zvonuri, dar am avut discuții cu profesorii de la această școală și au înțeles. Diplomele care au fost emise de Școala Populară de Ară pot fi emise și de Centrul Creației Populare și vor fi recunoscute fără probleme. Știu că a fost sesizată Instituția Prefectului ca să verifice legalitatea hotărârii CJ, dar și noi am putea să ne autosesizăm ca să vedem cum au fost angajate anumite persoane pe anumite posturi cu studii superioare, dar acele persoane nu au acele studii. Probabil că o să ne sesizăm, pentru că vrem performanță în toate instituțiile de cultură din subordinea CJ Maramureș”, a completat Dăncuș.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here