ACTUALIZARE – Protest spontan la Spitalul din Cavnic

186

Angajatii Spitalului de Psihiatrie Cavnic si-au intrerupt activitatea în cursul zilei de vineri, timp de 10 minute, pentru un protest spontan. Angajatii sunt nemultumiti, printre altele, de faptul că nu si-au primit voucherele de vacanță, câștigate în instanță. Aceștia susțin că și lipsa de personal e o problemă acută în spital, iar personalul este suprasolicitat.

“Am făcut un protest spontan, în fața spitalului, 10 minute, să nu fie afectată activitatea. Am cerut norma de hrană, care nu ni s-a dat de mai mult de șase luni; voucherele de vacanță pe 2018 și 2019, pe care nu le-am primit; personal medical și am cerut și încetarea discriminării salariale care s-a făcut, în baza Legii 157, cu aceste măriri salariale la medici și asistenți și la restul personalului nu. Așa s-a ajuns că la noi în spital asistenta farmacistă să aibă un salar mai mare decât farmacistul. Este o mișcare a anajaților spitalului, nu o mișcare sindicală. Nu se mai poate continua așa, pentru că personalul medical se îmbolnăvește de la stres și oboseală. Fiecare facem ceva în plus”, a declarat Vasilica Dumitraș, psihologul spitalului.

Conducerea spitalului susține că banii primiți de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureș nu sunt suficienți pentru a acoperi întreaga activitate.  “Protestul s-a legat de neacordarea normei de hrană și este adevărat. Din august anul trecu nu s-au mai acordat normele de hrană, dar salariile s-au plătit la zi. Referitor la lipsa de personal, s-au dus în concedii de maternitate patru asistente medicale, una s-a pensionat și un brancardier. Sunt câteva posturi libere în spital, care ar trebui ocupate prin concurs. Sunt lucruri care se rezolvă în timp.

Legat de voucherele de vacanță, într-adevăr, Curtea de Apel de la Cluj s-a prezentat în favoarea unei părți a angajaților spitalului, reprezentați de sindicatul Sanitas. Trebuie să vină de la instanță justificarea, ca să putem să luăm măsurile pentru acordarea acestor drepturi salariale. |nsă protestul poate fi privit și ca o lipsă a exercitării de către stat, prin Casa de Asigurări de Sănătate, a îndatoririlor. De exemplu, Spitalul Cavnic nu a primit din octombrie anul trecut, drepturile bănești aferente concediilor medicale. Mai mult, acordarea a încă 25% cu titlul de drepturi salariale pentru personalul auxiliar nemedical al spitalului, bani pe care spitalul i-a plătit pe luna ianuarie și februarie, dar care nu au fost primiți de la casă, este un alt argument pentru lipsa posibilităților bugetare de a acoperi alte drepturilor salariale solicitate de către colegii mei”, a declarat Marius Mărginean, managerul Spitalului de Psihiatrie Cavnic.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here