PROTEST NAŢIONAL – Grefierii din Maramureş au intrat în grevă japoneză. Vezi ce solicită – GALERIE FOTO

465

Nemulţumiri în România, în tot mai multe domenii de activitate. De această dată, grefierii din instanţele şi parchetele din ţară au decis să protesteze. Forma aleasă a fost greva japoneză, iar acţiunea a fost organizată de Asociaţia Grefierilor din România. Maramureşul nu a făcut notă discordantă.

În data de 1 februarie 2018, pe parcursul întregii zile, personalul auxiliar de specialitate și conex din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea a protestat. Motivul l-a constituit modul de calcul al drepturilor de natură salarială începând cu data de 1 ianuarie 2018. Astfel, grefierii au decis să poarte banderole albe pe braţul drept, fără a afecta, însă, activitatea instanţelor sau parchetelor sau programul de lucru cu justiţiabilii.

# Lista revendicărilor
Principalul motiv de nemulțumire îl constituie faptul că, în urma transferului contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat, grefierii cu vechime mai mare de 15 ani în muncă și în funcție, vor suferi o scădere a salariului net cu sume cuprinse între 36 și 500 lei, cu toate că, ministrul muncii și justiției sociale a asigurat că în sistemul bugetar nu va avea loc o scădere a salariilor, ci o creștere graduală. “Considerăm astfel că suntem discriminați față de celelalte categorii profesionale din sistemul bugetar, fiind singura categorie profesională bugetară căreia nu i-au fost majorate salariile (ultima creștere salarială având loc în data de 1 decembrie 2015, când s-a aplicat pentru întreg sistemul bugetar o creștere salarială de 10%). Mișcarea de protest reprezintă o încercare de a atrage atenția factorilor decizionali asupra situației în care ne aflăm, Ministerul Justiției fiind sesizat cu privire la aceste probleme, fără a adopta însă o poziție oficială în vederea rezolvării problemei. Dacă situația nu se va rezolva în zilele ce urmează, arătăm faptul că suntem dispuși să apelăm la mișcări de protest, inclusiv prin întreruperea temporară a activității”, au precizat reprezentanţii Asociaţiei Grefierilor din România.

# Activitate neîntreruptă în Maramureş
Grefierii din Maramureş au decis să se alinieze protestului organizat la nivel naţional. “Este vorba de un protest organizat la nivel naţional. Greferii îşi desfăşoară activitatea în mod normal, fără a afecta activitatea instituţiei. Însă, ei poartă banderole albe la braţ, întrucât sunt în grevă japoneză. Nemulţumirile sunt legate de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, fapt care a condus la o diminuare a salariilor în unele cazuri. Se simt discriminaţi faţă de alţi angajaţi ai sistemului bugetar, astfel că au decis să protesteze”, a declarat, pentru axanews.ro, Ileana-Daniela Waltner, conducătorul Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul Tribunalului Maramureş.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here