PROPUNERE ÎN BAIA MARE – Brigăzi pentru deszăpezire în cartierele municipiului (GALERIE FOTO)

1185

Căderile de zăpadă din prima parte a zilei au îngreunat serios traficul rutier în tot judeţul Maramureş. Cel mai mult a nins pe raza municipiului Baia Mare, iar acest lucru s-a văzut.

Străzile nu au fost aduse la negru în primele ore ale zilei de luni, 14 ianuarie. Conducătorii auto au înfruntat nămeţii, chiar şi pe principalele artere ale municipiului.

“Copiii au trebuit să meargă pe carosabil către şcoală!”

În ceea ce priveşte străzile secundare, acestea “au văzut” rar lamele utilajelor pentru deszăpezire. În cartierul Săsar, spre exemplu, carosabilul a fost acoperit de omăt. Fiind prima zi după vacanţa de iarnă, copiii au lăsat căldura de acasă şi s-au îndreptat către şcoli. Au fost obligaţi să circule pe străzi, pentru că trotuarele erau aproape inaccesibile. “Am senzaţia că am fost luaţi prin surprindere. S-a anunţat că vin ninsori abundente de săptămâna trecută. Nu era o surpriză. Mi se pare periculos pentru cei mici să circule pe carosabil, pentru că pe trotuare sunt troiene. Înţeleg că a nins abundent şi de doi ani încoace nu am avut aşa zăpezi, însă sunt uşor dezamăgită de modul în care s-a deszăpezit”, a apreciat Mirela din Baia Mare.

“Cred că trotuarul meu este singurul petic de asfalt din zonă!”

Cristian, locuitor în cartierul Săsar, a ieşit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a-şi curăţa trotuarul din faţa scării de bloc. “Am aruncat din timp sare, să nu se depună atât de uşor zăpada. Aşa că dimineaţă am ieşit cu lopata şi am curăţat tot spaţiul din faţa blocului meu. Am observat, însă, faptul că alţii nu au ieşit să facă asta. Cred că trotuarul meu era singurul petic de asfalt din zonă. Aş fi deszăpezit până la complexul Albina dacă trebuie. Nu pot să îi înţeleg pe cei care evită să deszăpezească. Până la urmă, este şi în interesul lui să cureţe. Cred că, în zilele astea în care nu a nins, se putea intra inclusiv în parcări şi să se ridice troienele. Acum, că nu s-a făcut asta, abia s-a putut ieşi cu maşina din omăt. Nu înţeleg nici reacţia autorităţilor, nici reacţia oamenilor. Toată lumea este pasivă în faţa ninsorilor. Cred că ar fi utile unele brigăzi în cartiere, care să acţioneze pentru deszăpezirea. Nu toată lumea are asociaţie de proprietari. Astfel, dacă ştie că nu trebuie să acţioneze, omul e obişnuit să facă altul toată curăţenia. Probabil ar fi o soluţie utilă pentru toată lumea. Nu ştiu dacă ar fi în regulă să fie alcătuită din voluntari sau angajaţi special pentru activitatea asta, însă cu siguranţă traiul ar fi mai bun iarna”, a explicat Cristian propunerea sa.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here