PROPUNERE CONTROVERSATĂ – Statul va decide cine poate face copii

295

Statul ar trebui să fie cel care ar decide dacă să aduci pe lume un copil sau nu. Și asta în funcție de rezultatele unei anchete sociale care ar urma să fie făcută de autorități. Vorbim despre o propunere controversată făcută de către Dorin Florea, primarul din Targu Mureș, în opinia căruia aducerea pe lume al unui copil ar trebui să fie o mare responsabilitate.

Într-o postare pe rețelele de socializare, care a starnit numeroase reacții ale internauților, acesta arată: “Lipsa dezbaterilor publice și a discuțiilor organizate într-un mediu adecvat nasc de cele mai multe ori legi, hotărâri de Guvern și alte acte normative foarte greu de aplicat, cu urmări de cele mai multe ori ciudate. Așa se întâmplă și în cazul legislației privind acordarea indemnizației de creștere a copilului care, după părerea mea, ar trebui abordată altfel. Nimeni nu se poate opune dorinței de a avea un copil, însă populația trebuie conștientizată că responsabilitatea creșterii și formării unui copil este uriașă”.

“ De mai bine de șase ani, am atras atenția asupra acestor aspecte, dar se pare că pe nimeni nu interesează. Propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să țină cont de dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile, situație financiară acceptabilă, un nivel de educație minim stabilit prin lege, vârsta minimă la care un adult să devină părinte, etc. În cazuri excepționale, în care totuși un cuplu care nu îndeplinește condițiile prezentate mai sus va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul și să-i ofere condițiile corespunzătoare pentru dezvoltare (igienă, educație, hrană).

În acest caz, indemnizația nu ar mai fi acordată părinților. Aceștia vor avea însă posibilitatea de a-și recupera copilul, după ce vor îndeplini condițiile prevăzute mai sus”, arată primarul municipiului Targu Mureș.

Toma subliniază că “nu este cazul să ne gândim să creștem demografia țării cu orice preț. În România există multe familii defavorizate (nu mă refer la persoane cu dizabilități), ci la cei apți de lucru care nu vor să muncească, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: să aibă o sursă de venit. Aceste medii generează infracționalitate crescută, abandon, lipsă de educație etc”.

Părerile maramureșenilor sunt împărțite. Unii susțin acest demers, iar alții nu văd cu ochi buni această propunere.

“Subiectul acesta este unul foarte sensibil. Eu personal, de pildă, nu sunt de acord cu dublarea alocației, deși președintele a aprobat acest proiect, tocmai din motivele menționate mai sus. Ai să fii uimit să observi că dacă se adopta o astfel de luare de poziție, ca cea subliniată punctual mai sus, o să existe o categorie mai puțin defavorizată de oameni care, deși sunt apți de muncă, trăiesc din venitul copiilor. Cred că un astfel de amendament ar fi absolut necesar, dată fiind actuala stare de fapt a lucrurilor. Cred că pentru a putea face asta este nevoie inclusiv de o educare în masă a acestor oameni, fie că discutăm despre anumite calificări pe diferite profile de activitate, iar apoi oferirea unor locuri de muncă, fie educație familială/sexuală, iar pentru asta e nevoie de fonduri, un grup de oameni care știu ce fac, care să investească în acest gen de proiecte.

Îmi pare puțin forțată ideea luării copilului din așa-zisa familie, în condițiile actuale, în care lipsesc unele norme de prevenire ori aducere la cunoștință a acestei posibilități. În concluzie, văd de bună o astfel de anchetă socială”, ne spune Camelia F.

“Da, este normal. De ce să faci copii dacă nu ai un venit și nu ai posibilitate financiară și materială să îi întreții? …. Doar să îi lași în centre?. Ce treabă are statul dacă nasc sau nu nasc, dacă îs gravidă sau nu … Treaba statului este să intervină la familiile cu probleme care, spre indignarea noastră, nu funcționează bine … Treaba e că în localitățile slab dezvoltate, cum arată și la televizor, sunt tați ce din cauza alcolului își violează copii.. Acele sate și acele familii trebuie verificate”, adaugă Andrei.

“Nu știu dacă se va putea aplica așa ceva, că doar nu ne întoarcem în comunism, cand statul îți dădea sau nu voie să faci copii. Cumva ar trebui rezolvată această problemă, că sunt mulți care trăiesc din alocațiile copiiilor și nu muncesc o zi. Și nu mă refer la oamenii din zone izolate, că ăia muncesc la camp și au copii mulți care trebuie întreținuți. Ăia nu așteaptă mărirea alocației, vă spun eu. Copiii ăia au fost făcuți din dragoste, nu pentru că dă statul bani mulți”, concluzionează Mădălina.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here