PROPUNERE – Cardinalul Lucian Mureşan, cetăţean de onoare al Maramureşului

801
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Cardinalul Lucian Mureşan ar putea primi în perioada următoare titlul de cetăţean de onoare al judeţului Maramureş. Propunerea a fost făcută în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Judeţean de către vicepreşedintele CJ MM, Doru Dăncuş, ea urmând a fi supusă votului cel mai probabil în şedinţa ordinară de Consiliu Judeţean din luna iunie.

“Cardinalul Lucian Mureşan ar merita titlul de cetăţean de onoare al Maramureşului pentru că este maramureşean de-al nostru şi cred că administraţia judeţeană îşi va recunoaşte personalităţile care au contribuit la promovarea Maramureşului”, a spus Doru Dăncuş.

Lucian Mureşan s-a născut în 23 mai 1931 în comuna Firiza, azi cartierul Ferneziu al municipiului Baia Mare, ca al zecelea din cei doisprezece copii ai familiei lui Petru şi Maria Mureşan (născută Breban). A urmat şcoala primară în localitatea natală, clasele gimnaziale la Baia Mare, unde a absolvit şi o şcoală profesională de prelucrarea lemnului.  Potrivit Wikipedia, între 1951 şi 1954 a satisfăcut serviciul militar obligatoriu, urmând şcoala de ofiţeri de aviaţie, la Turnişor, Sibiu, iar după absolvirea şcolii de aviaţie a fost mutat la Craiova, la batalionul de aviaţie cu reacţie. Conducerea comunistă a armatei a aflat de apartenenţa lui Lucian Mureşan la Biserica Română Unită cu Roma şi l-a considerat indezirabil. A fost mutat de la aviaţie la un detaşament de muncă, la şantierul Hidrocentralei de la Bicaz, iar în 1954 a fost lăsat la vatră.

“La sugestia episcopului Iuliu Hossu în anul 1955, imediat după întoarcerea sa din detenţie, episcopul romano-catolic Áron Márton a primit cinci tineri greco-catolici (câte unul pentru fiecare eparhie a Bisericii Române Unite), în Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Alba Iulia. În anul universitar 1958/59, când acest grup era în anul IV de facultate, Departamentul Cultelor a aflat de existenţa lor şi a intervenit la Dieceza de Alba Iulia pentru excluderea lor.

Episcopul Márton a refuzat exmatricularea lor, însă cei cinci studenţi au părăsit Institutul Teologic sub presiunea autorităţilor comuniste. Pentru Lucian Mureşan acest act a coincis cu începutul urmăririi sale de către Securitate. Timp de un an nu a fost angajat nicăieri, în nici o funcţie. I s-a refuzat chiar angajarea în mină ca vagonetar. Abia după un an a fost angajat muncitor necalificat la o carieră de piatră, şi mai târziu la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Maramureş, întreprindere la care a lucrat până la pensionarea sa în iunie 1990”, spune Wikipedia.

În 1964, după eliberarea din închisoare a episcopilor greco-catolici care au supravieţuit, a fost hirotonit preot la 19 decembrie, prin punerea mâinilor episcopului auxiliar Ioan Dragomir al Maramureşului. La 3 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop al Episcopiei de Maramureş, fiind în ordinea cronologică al treilea episcop al acestei eparhii. La 27 mai 1990 a fost consacrat episcop, odată cu Vasile Hossu de Oradea, în cadrul unei liturghii arhiereşti desfăşurate sub cerul liber la Baia Mare. Episcop consacrator a fost mitropolitul Alexandru Todea, asistat de delegatul papei Ioan Paul al II-lea, arhiepiscopul Guido del Mestri, şi de episcopul Ioan Ploscaru al Lugojului.

Ceremonia nu a putut avea loc în Catedrala Greco-Catolică din Baia Mare, aceasta fiind ocupată la vremea respectivă de o parohie ortodoxă. Ulterior, pe parcursul anului 1990, Biserica Ortodoxă Română a reînfiinţat propria Episcopie a Maramureşului, care avusese în perioada interbelică sediul la Sighet, stabilind drept catedrală a episcopiei reînfiinţate tocmai Vechea Catedrală Greco-Catolică din Baia Mare. Tot de la Wikipedia mai aflăm că în data de 11 noiembrie 1990 a fost instalat acolo episcopul ortodox Iustinian Chira, după ce o ceată de bătăuşi înarmaţi cu bâte şi răngi de fier învelite în tricolor i-a înlăturat pe credincioşii greco-catolici care ocupaseră catedrala.

În data de 18 februarie 2012 papa Benedict al XVI-lea l-a ridicat în demnitatea de cardinal şi i-a acordat Biserica Sf. Atanasie cel Mare ca biserică titulară la Roma.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragoş HOJDA 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here