PROIECTE – Strategia de dezvoltare a Dunării și Maramureșul – Interviu cu E.S. Bogdan Dumitrache, Ambasadorul Special al Regiunii Dunării

414

Cu amabilul sprijin al Coordonatorului SUERD – ministrul delegat pentru Afaceri Europene și la inițiativa și în coordonarea Excelenței Sale, Ambasadorul Special al Regiunii Dunării, dr. Bogdan Dumitrache, o serie de conferințe regionale au loc în luna septembrie despre „Prioritățile României în cadrul președinției strategice UE, pentru Regiunea Dunării (SUERD), Oportunitățile de Cooperare Teritorială Macroregională”.

În acest context, regiunea de Nord-Vest și Maramureșul, evident, au un rol bine stabilit în strategia aceasta, care urmărește și dezvoltarea acestui spațiu străbătut de Tisa (care se varsă în Dunăre).

Foarte importată pentru Maramureș este reuniunea de deschidere, care va avea loc la Cluj Napoca, în 7 septembrie a.c., înre orele 10.00 și 12.30, sub genericul „Conceptul de inovare integrală dunăreană și cultura antreprenoriatului în Regiunea Nord-Vest”. Reuniunea se va desfășura la Palatul Banffy – Muzeul de Artă din Cluj Napoca.

Invitații și speakerii de onoare sunt: Florin Jianu – președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România; profesor univ. dr. Vasile Pușcaș; prof. univ. dr. Vasile Dâncu; prof. univ. dr. Vasile Dobra, Mircea Barna – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca și Marcel Ioan Boloș,director general ADR Nord-Vest.

O altă reuniune va fi cea de la Timișoara. Având în vedere apariția Maramureșului într-o strategie de dezvoltare a Dunării, autoritățile județene și locale de la noi sunt așteptate cu propuneri legate de această strategie.

Având în vedere că „Glasul Maramureșului” este partener media în acest demers foarte important, i-am adresat câteva întrebări E.S., Ambasadorului Special al Regiunii Dunării, dr. Bogdan Dumitrache, care a declarat: „În contextul strategiei de dezvoltare durabilă se are în vedere un program de dezvoltare transfrontalieră a bazinului hidrografic Tisa. Acest program se va materializa prin accesarea de fonduri externe, prin intermediul unor proiecte de cooperare tranfrontalieră și transnațională. În acest context, în 7 septembrie anul acesta voi organiza o conferință regională cu participare internațională la Cluj-Napoca, unde o serie de experți români și internaționali vor prezenta o serie de proiecte de finanțare a acestui bazin hidrografic.

În acest sens, Tisa, care se varsă în Dunăre, va fi o parte componentă a strategiei Dunării. Maramureșul, tot în acest context, are un anumit rol, este o zonă extrem de importantă prin prisma componentei turistice. Maramureșul este o regiune istorică de o frumusețe de neegalat, cu oameni admirabili, care sunt experți în mai multe domenii de activitate și sigur că ne regăsim împreună în cadrul unei asociații de utilitate publică ce are drept rol șlefuirea noastră morală și spirituală, pentru că este unul din dezideratele noastre, acela de a lucra pentru societatea ai cărei membri suntem”.

 

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here