PROIECTE CENTENAR – Nemulţumiri la Consiliul Judeţean Maramureş

621

Ministerul Culturii a făcut în această săptămână o parte din proiectele legate de Centenar care vor primi finanţare în acest an. Maramureşul figurează cu mai multe proiecte, care ar urma să fie derulate în localităţi precum Ardusat, Satulung sau Seini. De exemplu, la Giuleşti se doreşte realizarea unui grup statuar reprezentând participanţii din comună la Marea Unire, iar pentru municipiul Sighetu Marmaţiei avem un proiect – “Contribuţia lui Ilie Lazăr la Marea Unire”, derulat în perioada iulie-decembrie 2018.

Cu toate acestea, există la nivelul conducerii Consiliului Judeţean o doză de nemulţumire legate de modul cum prioritizează Comisia Centenar din cadrul Ministerului Culturii aceste proiecte.

„Sunt proiectele cele care au intrat în comitetul interministerial din 23 aprilie. Urmează şi celelalte să intre. Cred că ar trebui mai multă seriozitate, responsabilitate şi prioritizare din partea celor care evaluează proiectele la nivel ministerial! Urmează să intre şi proiectele de la categoria “monumente de for public”, unde sunt incluse propunerile de reabilitare a caselor memoriale şi alte monumente. De fapt, cu acestea ar fi trebuit să înceapă! Din această cauză, afirm că selecţia făcută la această etapă este un pic neinspirată.

Oricum, cu toate acestea, Maramureșul a obţinut cele mai multe proiecte şi sume cumulate! Asta înseamnă că am trimis proiecte serioase. Eu încă mai sper că proiectele importante pentru anumite comunităţi vor fi prioritizate şi finanţate! Cu toate că sunt un pic dezamăgit de maniera în care lucrează comisia de evaluare a proiectelor pe care o consider “pompieristică” şi lipsită de logică! Se pare ca acolo, în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, sunt mai mulţi “soroşisti” decât buni români, altfel, nu îmi explic cum anumite proiecte gen reabilitarea Casei Memoriale George Pop de Băseşti sau Complexul Muzeal Vasile Lucaciu nu intră la finanţare în condiţiile în care au toate documentaţiile depuse.

E foarte important ca cineva de la cel mai înalt nivel să cunoască ce se întâmplă în acest proces de selecţie a proiectelor, care nu are încă mecanismele de evaluare şi finanţare foarte bine definite! Preşedintele Gabriel Zetea va discuta toate aceste sincope la nivelul conducerii PSD şi eu cred că se vor lua anumite măsuri care să  îmbunătăţească mecanismul de finanţare a proiectelor dedicate Centenarului! Maramureşul a primit finanţare bună pentru Centenar, dar aşteptăm mai mult”, a concluzionat vicepreşedintele CJ Maramureş, Doru Dăncuş.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here