PROIECT UNIC ÎN ROMÂNIA – Moiseiul, prima localitate cu o rețea de defibrilatoare

135

Moisei va deveni prima localitate din România care va fi dotată cu o rețea de defibrilatoare automate, mai exact șapte echipamente, într-o primă etapă, iar întreaga populație a comunei va fi instruită gratuit pentru a ști când și cum să folosească un defibrilator. Primarul comunei Moisei susține că acest proiect înseamnă o șansă în plus la viață.

“Am ajuns la concluzia că este un proiect foarte important, după ce s-a întâmplat cu băiețelul lui Vlașin. Comuna Moisei este foarte răspândită pe toate dealurile. Este comuna cu cea mai răspândită suprafață locuibilă din județ și s-a aprobat în Consiliul Local să se cumpere șapte defibrilatoare care să fie montate la Primărie, la Dispensar la grădiniță, la mănăstire, etc.

Să fie peste tot, în toată zona câte un defibrilator și să poată fi salvați oamenii, bătrânii, copiii, cei are au nevoie. Urmează să fie instruită populația. Am luat legătura cu Vasile Vlașin și el va organiza întâlniri cu diverse grupuri de oameni, astfel încât să fie instruți cât mai mulți oameni din Moisei, 200-300 de oameni să fie instruiți. Acum s-a hotărât în Consiliul Local cumpărarea lor, banii îi avem asigurați. Urmează să vedem care defibrilatoare sunt cele mai eficiente și când le aducem, într-o lună, maxim două luni, estimăm că vor fi funcționale”, a declarat Toader Ștețcu, primarul comunei Moisei.

Defibrilatoarele, instalate cât mai aproape unul de altul

Inițatorul Asociației Părinți Salvatori, Vasile Vlașin, a precizat că echipamentele vor fi instalate în așa fel încât să nu existe mare distanță între ele. “Vreau să îmi exprim în primul rând mulțumirea și bucuria că primarul Moiseiului a înțeles ideea amplasării acestor echipamente, importanța lor pentru comunitate. Vor fi puncte fixe în locuri care vor fi ușor de găsit, de promovat, astfel încat să nu existe nimeni din Moisei care să nu știe unde poate găsi un astfel de echipament dacă ar nevoie de el. Ideea ar fi ca să nu existe mai mult de cinci minute diferență între un echipament și altul, deci între două defribrilatoare. Echipamentele vor fi amplasate pe Lunca de Jos, la intersecția DN18 cu DN17, la Răscruci, cum știe toată lumea, pe Izvorul Negru, în centrul comunei Moisei, pe Izvorul Dragoș, dar va fi și un echipament mobil pentru SVSU Moisei. Probabil că va mai fi unul și pe Lunca de Sus”, a spus Vasile Vlașin, pentru “Glasul Maramureșului”.

Acesta a mai menționat că pe viitor intenția este de a avea astfel de echipamente în sălile de nunți, în biserici, dar și în restaurante, “mai ales că costurile cu un astfel de echipament nu sunt foarte mari, undeva la 2500 de euro costă un echipament. În Moisei fiecare moiseian va ști cum să folosească acest echipament care poate salva viața unui om, vom ține cursuri pentru toată lumea, echipamentul nu e greu de utilizat. Singura mea dezamăgire este aceea că patru consilieri locali au votat împotriva acestui proiect, lucru pe care nu îl înțeleg. Achiziția va dura undeva la două săptămani, după care ne apucăm de treabă”, a concluzionat Vasile Vlașin.

Cristina LUP

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here