PROIECT – Elevii din Oarța de Sus, familiarizați cu meșteșugurile și obiceiurile vechi

351

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș derulează, până în luna octombrie, proiectul cultural “Comori din Țara Codrului”, realizat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național. Acțiunea se desfășoară în parteneriat cu Primăria Oarța de Jos, Școala Gimnazială Oarța de Sus, fundația social-culturală pentru democrație IUGA, asociația Omnis Barbaria și asociația HistArch.

În cadrul seriei de programe interactive și educative cuprinse în proiect, au fost organizate ateliere de lucru și creație cu elevii din Oarța de Sus. Acțiunea a debutat în zilele de 18 și 20 septembrie, când membrii echipei de proiect și ai asociațiilor partenere i-au inițiat pe copii în arta țesutului și cusutului, așa cum erau practicate aceste activități în vremuri de demult.

“Copiii au asistat la demonstrații de țesut la războiul vertical, precum și la prezentarea unor motive decorative, ce se regăseau pe portul tradițional din zona Maramureșului. Prezentarea a fost susținută de doamna Georgeta Iuga, din partea fundației social-culturale pentru democrație IUGA. La final, elevii au putut să realizeze țesături cu propriile mâini, fiind inițiați astfel în tainele acestui meșteșug.

Atelierul de lucru și creație <<Motivul tradițional al pomului de Crăciun>> a cuprins prezentarea pomului Crăciunului, principalul element care dădea strălucire împodobirii ritualice în casele din Țara Codrului, dar și realizarea de către elevii Școlii din Oarța de Sus a unui astfel de pom, cu sprijinul doamnei Maria Andreicuț, care se numără printre puținele femei din sat care mai cunosc metodele de confecționare a tradiționalului pom de Crăciun din Țara Codrului”, precizează reprezentanții Muzeului Județean de Isorie și Arheologie Maramureș.

# Demonstrație de olărit la Oarța de Sus

În cadrul aceluiași proiect, miercuri, 26 septembrie, s-a desfășurat la Școala Gimnazială Oarța de Sus atelierul de lucru și creație cu tema „Ceramica preistorică, antică și de Băița”.

Cu acest prilej, copiii au asistat la o demonstrație de lucru la roata olarului, susținută de olarul Vasile Chira, și au făcut cunoștință cu forme ale ceramicii de Băița, tipică zonei Codrului, dar și cu forme ceramice preistorice și antice. La final, elevii au realizat diverse obiecte ceramice cu mâna, dar și la roata olarului.

# Jucării pentru preșcolarii din Oarța de Sus

Nici preșcolarii din Oarța de Sus nu au fost uitați. Ziua de 20 septembrie a fost una fericită pentru ei, fiecare plecând acasă cu o jucărie.

Acțiunea a fost organizată de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, reprezentanții acestei instituții deplasându-se în localitate încărcați de jucării.

Acestea au fost donate de copiii din Baia Mare, în cadrul proiectului “Donezi o jucărie”, inițiat de muzeul băimărean la începutul acestui an școlar.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here