PROIECT ELECTRIFICARE – Vouchere de lumină pentru familiile din Maramureș care vor energie electrică

423

Viața la lampă sau lumânare ar putea deveni istorie dacă autoritățile de la nivel central reușesc electrificarea Maramureșului, astfel încât în județ să nu mai vorbim de case fără curent electric în secolul 21. Este binecunoscut faptul că județul Maramureș are încă peste 1700 de locuințe care nu se pot bucura de beneficiile folosirii energiei electrice.

Un proiect aflat acum în dezbatere publică ar schimba totul dacă va ajunge să fie aplicat. Conform acestei ințiative, familiile ale căror locuințe nu au fost racordate niciodată la rețeaua electrică și care nu își permit să acopere costurile de conectare din cauza costurilor mult prea mari determinate de distanţă, dar şi familiile care se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili, ar urma să primească așa numitele vouchere de lumină. Voucherul de lumină va avea o valoare care să poată acoperi costul unui sistem verde de bază (fotovoltaic, hidro sau eolian), care să asigure suficientă energie pentru iluminat și consumatori mici (frigider, televizor, satelit, radio), sau costurile conectării la rețeaua electrică locală, după caz. Costul mediu estimat este de 7.000 lei/voucher, necesar acoperirii costurilor echipamentelor, dar și costurile auxiliare (transport, instalare etc).

Inițiatorii acestui proiect de lege susțin că acest program se va pune în aplicare atât cu fonduri de la bugetul de stat, cât și cu fonduri europene. Selecția și verificarea beneficiarilor se va face prin Serviciile de Asistență Socială din primării, de echipe comune asistent/lucrător social și auditor energetic/auditor social. Listele cu beneficiari vor fi întocmite de către primării şi vor fi centralizate de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Banii nu sunt suficienți

Primarii din Maramureș spun că aceste vouchere ar fi doar un început, mai ales că cei 7000 de lei nu ajung pentru un racord la rețeaua de energie electrică. Primarul din Leordina, Ștefan Gavriluți, a declarat, pentru Axanews.ro, că în localitatea pe care o păstorește mai există o singură casă care nu are energie electrică, ea nefiind locuită.

„Eu spun că este o idee foarte bună, pentru că sunt oameni care nu își permit racordarea la rețeaua de energie electrică. Banii nu sunt suficienți, asta e adevărat, pentru că la un singur record e nevoie undeva de 15.000 lei. Dar e un început. Noi în Leordina mai avem o singură casă care este neelectrificată, dar nu locuiește nimeni acolo. Noi de 10 ani tot facem electrificări, dar la noi problema este alta. Acum în comună se dorește a se construi o stație de distribuție și ar fi un lucru benefic pentru toată Valea Vișeului. La noi, la o avarie, rămâne toată lumea fără curent electric. Investiția se va face, acum se poartă negocieri pentru terenul unde ar urma să se facă acea stație”, a precizat Ștefan Gavriluți.

Există și primării, cum este cea din Poienile de sub Munte, care are depus încă din 2011 un proiect pentru electrificarea comunei, cea mai mare din Maramureș, fără rezultat însă. Primarul Ștefan Oancea nu crede în astfel de demersuri, mai ales că în cazul acestei localități sunt familii care se află la o distanță considerabilă de rețeaua publică de distribuție, iar costurile sunt enorme pentru aducerea electricității în aceste locuințe.

Din expunerea de motive aflăm că în România sunt cel puțin 20.000 de gospodării neelectrificate – 21.432 de gospodării dentificate de Ministerul Energiei în 2016, 1 00.000 estimate de Ministerul Economiei în 2012, 287.434 conform recensământului din 2011 și aproximativ 460.000 de locuințe (7% din totalul gospodăriilor) fără acces sau cu acces informal la electricitate, conform unei cercetări privind sărăcia energetică din 2017.

FOTO adevarul.ro

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here