PROIECT EDUCAȚIONAL – Șezătoare la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș

324

Joi, 5 decembrie, a avut loc prima acțiune din cadrul proiectului educațional județean „Tezaurul maramureșean – oameni, locuri, tradiții și obiceiuri”. Acțiunea s-a desfășurat sub genericul „La șezătoare-n post/colindele-s cu rost”.

În proiectul coordonat de Ramona Tămâian și Alexandrina Botiș sunt implicate educatoare de la 11 grădinițe din Centrul metodic 3 Baia Mare. Lor li s-au alăturat dascăli de la trei unități școlare din județ. Este vorba de Școala Gimnazială Ardusat, Școala Gimnazială Băsești și Școala Gimnazială „Gheorghe Lupan” Groși. De asemenea, au participat reprezentanți ai Școlii Populare de Artă Baia Mare.

„Cadrele didactice, care au participat la șezătoare, au căutat în sertarul cu amintiri colinde învățate în copilărie, tradiții și obiceiuri din locul natal și povești de Crăciun. Tradițiile, datinile, obiceiurile și folclorul din Maramureș sunt documente grăitoare privind istoria și cultura acestor locuri, constituind monumente de mare valoare. Imensul tezaur flocloric al acestei zone reprezintă o componentă valoroasă, o moștenire de preț pentru toți cei care trăiesc și viețuiesc în această parte de țară.

Această moștenire trebuie dusă mai departe, pentru că un popor trebuie să trăiască prin ceea ce lasă fiilor săi. Este bine să cunoaștem și să transmitem copiilor măcar un strop din ceea ce a creat omul simplu de la țară cu iscusința minții și căldura sufletului său, pentru a ști de mici cine sunt și de unde se trag”, a declarat Ramona Tămâian, una dintre coordonatoarele proiectului.

Proiectul „Tezaurul maramureșean – oameni, locuri, tradiții și obiceiuri” este derulat în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here