PROIECT EDUCAȚIONAL – Școala „Vasile Alecsandri” Baia Mare a marcat Centenarul (FOTO + VIDEO)

798

Proiectul educațional „România mea… de 100 de ani” a fost derulat de Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Baia Mare, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară și Asociația Veteranilor de Război, filiala „Bogdan Vodă” Maramureș.

Proiectul a inclus o vizită de studiu la muzeul băimărean, unde elevii au vizitat expoziții și au participat la ateliere de creație, realizarea unor activități artistice și o întâlnire cu colonelul în rezervă Coca P. Petru, veteran de război.

În ziua de 27 noiembrie a fost prezentat montajul literar-artistic „România mea… de 100 de ani”, susținut de elevii claselor a V-a A și a VI-a A (coordonați de prof. Adina Iosif și prof. Marcela Pop). Cântecele și poeziile patriotice, dansurile populare și o scenetă au constituit ingredientele spectacolului, la care au fost prezenți și părinții copiilor.

În aceeași zi a avut loc vernisajul expoziției „Aceasta este România mea”, realizată de clasa a VIII-a C (prof. Camelia Muraru și prof. Anca Man), și a expoziție de picturi pe sticlă cu personaje istorice, realizată de clasa a IV-a A (înv. Lucia Pop și prof. Octavian Pop).

De asemenea, „Muzeul Unirii”, organizat în holul școlii, a reunit obiecte și exponate, cărți, reviste, obiecte populare, icoane și costume naționale, menite să mențină vie tradiția românească.

Tot în cadrul aceluiași proiect, elevii claselor a V-a B si a VI-a B (prof. Monica Griga și prof. Manuela Stănescu) au realizat o scurtă prezentare a actului de la 1 Decembrie 1918 și a personalităților maramureșene care au luat parte la acest eveniment. Prezentarea a fost urmată de o scurtă scenetă cu titlul “Am fost și eu la Alba Iulia și am văzut Unirea cea Mare”, avand în fundal expoziția realizată în cadrul acestui proiect.

Elevii claselor a VII-a A si a VIII-a C (prof. Corina Cordea) au adus istoria în prezent prin intermediul a două scenete cu temă contemporană, cu referire la modul în care sărbătoresc românii, din sate și orașe, Marea Unire. Această activitate a fost urmată de o masă bogată, cu bucate tradiționale românești, aduse și degustate de elevii participanți la proiect.

Marius CÎMPIAN

Publicată de Daniela B. Buda pe Miercuri, 28 Noiembrie 2018

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here