PROIECT DE LEGE- Primarii, mandate de cinci ani ca și președintele

289

Un proiect de lege care modifică durata mandatului primarilor, respectiv a consilierilor locali și județeni, se află în atenția parlamentarilor de la nivel central. Din Expunerea de motive la acest proiect aflăm că “în prezent, durata mandatului este de patru ani. Majoritatea proiectelor cu finanțare europeană au o durată estimat standardizată de cinci ani. Este greu ca o nouă echipă să vină, să preia din mers și să finalizeze cu succes proiectul aflat în derulare”.

„Situația reală, întâlnită în activitatea administrațiilor locale/județene, arată că perioada de timp consfințită de legiuitor, nu permite, în contextul birocratic, realizarea proiectelor asumate. Având în vedere practica întâlnită în ceea ce privește mandatul președintelui României, unde perioada de exercitare a funcției conform rezultatului de la alegeri este de cinci ani, implementarea acestei perioade în cazul primarilor, al consilierilor locali și consilierilor generali se susține fără echivoc, creează o responsabilitate suplimentară și aduce în zona de decizie o perioadă de timp suficientă îndeplinirii obligațiilor asumate”, se mai precizează în documentul citat.

Primarii din Maramureș susțin această inițiativă legislativă, mai ales fiindcă birocrația excesivă este cea care împiedică punerea în aplicare a proiectelor în patru ani de mandat.

”Din experiența pe care o am eu în administrație, în 15 ani de activitate, pot să vă spun că nici două mandate nu îi ajung la un primar ca să își pună în aplicare promisiunile electorale făcute. Pentru că birocrația din România este atât de amplificată și de stufoasă încât într-un mandat încerci să implementezi proiecte sau să le obții finanțare, iar în celălalt mandat să le pui în practică. Este o procedură greoaie, eu sunt pentru ca mandatul primarului să fie de cinci ani. Probabil că și la nivel național, poate că s-ar suprapune cu mandatul președintelui României, poate că nu ar strica să simplificăm un pic procedura asta de alegeri. Poate s-ar putea face toate odată, ca să nu purtăm oamenii tot timpul la vot”, a spus primarul din Coroieni, Gavrilă Ropan.

Sunt însă și aleși care nu sunt de acord cu acest proiect. „Eu rămân la părerea că mandatul unui ales local trebuie să rămână la patru ani. Cetățenii trebuie să aibă posibilitatea să înlocuiască un ales local care nu face treabă, odată la patru ani”, susține consilierul județean Ion Beuca.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here