PROIECT DE LEGE – Medicii de familie vor putea acorda consultații medicale la distanță

431

Starea de alertă declanșată în România din cauza coronavirusului face autoritățile să ia în considerare consultațiile la distanță, prin diverse mijloace tehnice, realizate de medicii de familie în cazul pacienților cu afecțiuni respiratorii. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în data de 23 martie, un proiect de act normativ, care să reglementeze acest tip de consultații. Atenție însă, deocamdată totul este la nivel de proiect și nu se aplică.

“Pe perioada stării de urgență, în asistența medicală primară se instituie consultația la distanță pentru afecțiuni respiratorii acute, subacute sau alte manifestări clinice sugestive pentru infecția cu coronavirus, care poate fi realizată prin orice mijloace de comunicare. Medicul de familie va consemna consultațiile medicale la distanță în fișa pacientului și în registrul de consultații, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat și a intervalului orar în care acestea au fost efectuate. Dacăîn urma consultației la distanță, medicul ia decizia unui consult la cabinet/domiciliu, acesta este obligat să organizeze acordarea consultației în condiții de siguranță epidemiologică”, precizează proiectul de act normativ.

Consultațiile vor fi “orientative”, spun medicii

Unii medici de familie susțin că, astfel de consultații medicale sunt mai mult orientative și sunt mai degrabă o complicație inutilă. |n plus, halatele albe sunt sceptice că astfel de consultații vor fi plătite.“{i până cum făceam acest tip de consultații și o făceam benevol.Nici în situația dată nu există o prevedere pentru plată.Aceste consultații vor fi gratuite, adică vom lucra degeaba, ele nu se vor putea plăti. Vor putea fi decontate doar cele în care pacientul este consultat în cabinet sau, în caz de urgență, la domiciliu. Aceste consultații prin telefon, Skype, Whats’up, etc se vor face doar pentru cazurile care pot fi suspiciune de coronavirus. Cu alte cuvinte, se pot face acest tip de consultații doar pentru cei care sunt răciți. Este un proiect și suntem nemulțumiți că sunt multe lucruri care nu sunt bine lămurite și detailate și nici nu știm dacă vom fi plătiți. Pentru o consultație la distanță îmi asum niște riscuri, pentru că pacientul nu este lângă mine și-n al doilea rând lucrez și benevol. Aceasta este părerea mea personală ca medic”, a declarat Gheorghe Lascu, președintele Asociației Medicilor de Familie Maramureș, care a ținut să precizeze că aceasta este părerea sa persoanlăși nu reprezintă opinia oficială a medicilor de familie din județ.

Consultațiile la distanță, “o complicație inutilă”

Consultațiile la distanță vor fi acordate, practic, persoanelor răcite. Dacăeste vorba de o simplă răceală, atunci lucrurile sunt clare, dar dacă e o situație mai gravă, atunci este mecesar un consult medical. “O astfel de consultație începe cu ancheta epidemiologică. |ntrebăm pacientul dacă a fost în contact cu persoane venite din străinătate, dacă a călătorit el în străinătate, de când este răcit, dacă a stat în izolare la domiciliu, dacă a vorbit cu cineva care era în izolare la domiciliu, etc și abia apoi facem consultația. Ca medic, îți dai seama de niște lucruri după fața pacientului. De exemplu, dacă e roșu la fațăștii că are febră, iar pacientul poate să-și ia singur temperatura acasă. Poate să deschidă gura mare și să-i văd gâtul, își poate palpa singur ganglionii submandibulari și să spună dacă sunt inflamați. Apoi vedem cum respirăși dacă are o respirație greoaie, șuierătorare. Dacă este așa, atunci chem pacientul la cabinet pentru consult, sau, dacă e din categoria de suspiciune de coronavirus, atunci aplicăm măsurile de sunat la 112 și este preluat de autorități. După părerea mea, aceasta este o complicație inutilă. Dacăeste răcită persoana, până nu consult bine pacientul nu pot să-i dau un tratament adecvat. Poate că pacientul are nevoie de antibiotice, poate are gripă. Este mai mult o consultație orientativă.Pot să-i dau niște sfaturi. Dacă nu are febră, ci doar îi curge nasul și-l doare un pic gâtul, normal că nu este supiciune de coronavirus, îi spun să ia tratament de răceală. Dacă se ameliorează pacientul, treaba este rezolvată, dacă nu, atunci oricum pacientul ajunge la un medic. Telemedicina se practicăși în țările occidentale, dar este mai mult la nivel de sfaturi”, a explicat Gheorghe Lascu. Dacă pacientul are nevoie de o rețetă, atunci medicul o poate face în cabinet și să trimită pacientului folosindu-se de tehnologiile moderne, dacă pacientul dispune de ele.

Idee bună, dar greu de aplicat în unele cazuri

Maramureșenii susțin că astfel de consultații la distanță sunt viabile mai degrabăîn orașe și în cazul tinerilor și mai puțin în mediul rural sau în cazul persoanelor în vârstă. “Nici până acum nu mergeam la medic pentru o simplă răceală, decât dacă nu mă simteam mai bine după 2-3 zile de tratament. Nu ar fi o ideea rea, pentru că se dorește ca cei posibili infectați cu coronavirus să nu ia contact cu ceilalți pacienți. Dar și acum medicii și-au luat singuri măsuri de siguranțăși dacă am avut probleme respiratorii m-au chemat separat, cu programare, m-au băgat într-un salon separat, nu cel obișnuit de consultații, m-au pus să mă dezinfectez, nu m-au lăsat să pun mâna pe clanțe și au avut echipament de protecție. Așa nu am intrat în contact decât cu medicul, nu cu alți pacienți. Am impresia că, cel puțin medicul meu de familie, a fost cu un pas înaintea autorităților”, a declarat Bogdan G., din Baia Mare.

“Nu mi se pare o idee bună, dar dată fiind situația cred că mai mult e de nevoie. Ne adaptăm vremurilor în care trăim. Bătrânii cred că sunt afectați, că nu înțeleg poate ce le spune medicul. O să fie interesant și pentru medici, dar și pentru pacienti. Regulile sunt reguli și trebuie respectate. Mai bine consultprin telefon decât să mă infectez cu coronavirus. Dar, sincer vorbind, nu văd cum bunicul meu, care are peste 70 de ani și nici nu aude bine, ar putea fi consultat la distanță. Nu pricepe bine ce-i spui, trebuie să repeți și e învățat că medicul trebuie să te consulte, să te vadă”, a declarat un alt băimărean.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here