PROFITABIL – Exploatarea lemnului, motor al economiei în Maramureș

286

Din punct de vedere economic, Maramureșul are patru sectoare care sunt motorul economiei, acestea fiind în expansiune și în dezvoltare. Cel mai important este legat, evident, de exploatarea lemnului. “Am identificat după un ceoficient de localizare profilul economic teritorial.

Coeficientul acesta de localizare e o modalitate de a cuantifica cât de concentrată este o regiune, în comparație cu o regiune mai amplă, în speță noi comparăm cu zona națioanlă. Acest coeficient se obține printr-o operație de împărțire a numărului total de locuri de muncă la nivel local, la totalul locurilor de muncă la nivel național.

Dacă coeficientul acesta, pe o anumită ramură, are o valoare mai mare de unu, atunci înseamnă că este mai concetrat decât media națioanlă în zona respectivă. Din informațiile noastre, în Maramureș avem opt sectoare care sunt peste 1, patru sunt cu potențial serios, iar patru sunt stabile, dar nu neapărat așa de importante.

Cele patru sectoare importante de care vorbim sunt: prelucrarea lemnului și produse din lemn, cu excepția mobilei; un alt sector este industria construcției metalice și a produselor din metal; al treilea este fabricarea echipamentelor electrice și al patrulea, bineînțeles fabricarea de mobilă”, a explicat Florentin Tuș, președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș.

Acesta a precizat că, în Maramureș, mai există un sector emergent, care poate să contribuie în perioada imediat următoare la creșterea economică a județului. Este vorba de fabricarea substanțelor și produselor chimice, unde lucrează un număr mare de angajați și unde există potențial de dezvoltare.

Cristina LUP

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here