PROFIL DE STAR – Elvis din Şomcuta, artistul cu înclinaţii sociale (VIDEO)

724

Pe Elvis din Şomcuta Mare îl cunoaşte multă lume. Tudor Lakatoş, pe numele său real, revoluţionat muzica, a adaptat-o, şi-a adus-o aproape de sufletul său şi i-a oferit conotaţii aparte. În prezent, viaţa sa se împarte între familie, cariera de muzician şi acţiunile cu specific social, de care este foarte ataşat.

De câteva săptămâni, viaţa lui Elvis s-a schimbat totalmente. “Mă pregătesc de paternitate”, spune, zâmbind, artistul maramureşean. “S-a născut un nou membru al familiei, Priscilla. Mă simt împlinit în plan familial. Sunt dublu tătic. Este extraordinar să ai pentru cine să te zbaţi. Familia este cel mai preţios lucru”, relatează, pentru AxaNews.ro, Elvis Romano.

# “Un copil rom fără educaţie e dublu condamnat!”
Puţini cunosc faptul că şomcuteanul este foarte înclinat către latura socială. El ştie cât de greu este să supravieţuieşti într-o lume în care dărnicia şi bunătatea sunt greu de găsit, în adevăratul sens al cuvântului. “Mă gândesc serios să dublez activitatea de afterschool pe care am demarat-o în urmă cu patru ani. Am 24 de copii, provenind din grupul vulnerabil, incluşi în program. Ei învaţă limba română, iau totul de la zero. Avem, în prezent, două săli de clasă. Într-o grupă, cea începătoare, sunt cei care au cunoştinţe minime. În grupa mijloce se află cei care, cât de cât, se descurcă. Ei inclusiv învaţă să lucreze pe calculator. Cei care au performanţe sunt stimulaţi. Ne zbatem, efectiv, să facem educaţie cu ei. Un copil de etnie romă fără educaţie este de două ori condamnat. Odată că este “brunet”, odată că este analfabet. Dacă nu ai şcoală, nu ai nimic. Sunt foarte bucuros că vor să vină. Tocmai de aceea, ne-am dori un spaţiu mai mare. Aş vrea să mai construiesc o sală sau două. Vreau să derulăm şi activităţi cultural-artistice, unde să îşi poată etala talentele. Apreciez mult că au ajuns să pună preţ pe igienă. Vin şi fac duş, baie, se spală, se piaptănă. Se vede că se schimbă, încet, mentalitatea”, povesteşte, mândru, Elvis.

# “Ne place mai mult, că nu râde nimeni că suntem săraci!”
Un băiat, Tudor pe numele său, a reuşit să îl impresioneze pe artistul – asistent social. Copilul de etnie romă i-a făcut o mărturisire care l-a mişcat profund. “Aici ne place mai mult, pentru că nu râde unul sau altul că suntem mai săraci. Aşa mi-a spus Tudor. I-am răspuns că aici sunt toţi la acelaşi nivel. Nimeni nu e discriminat. Aici e linişte şi pace. Am o satisfacţie deosebită atunci când văd că un copil rom citeşte corect o frază. Este un mare progres. Văd cât sunt şi ei de satisfăcuţi de rezultatele lor, iar asta mă bucură şi mai mult. Chiar şi părinţii cred că e mai bine să vină copii lor câte două, trei ore, după şcoală, aici. Avem cadre didactice calificate care se ocupă de ei. Vrem să schimbăm lumea în bine”, spune artistul şomcutean.

# L-a făcut pe Elvis… al lui!
Însă, Elvis nu a uitat nicio secundă marea sa pasiune, talentul muzical care l-a făcut celebru. Are o mulţime de concerte în afara ţării, iar una dintre destinaţiile sale favorite este Norvegia. “Sunt în formă”, spune şomcuteanul, zâmbind. Apoi continuă – “În Norvegia, în luna august, am concerte în Trondheim, Am fost şi în Oslo, şi în Molde. Mă duc să încălzesc vikingii”, explică, uşor ironic, Elvis. “Am o trupă din Bucureşti cu care cânt în ţară. Cânt mai rar cu Nightloosers, când mai des cu Rock‘n Rrom Band. Îmi place să merg în străinătate. Am alte facilităţi. În Norvegia, cânt cu o formaţie de acolo. Le cânt în rromani de multe ori, pentru că am observat că le place muzica gipsy. Însă, le cânt şi muzică tradiţională din Maramureş, cu tentă de rock‘n roll. Rămân foarte surprinşi şi cântă şi dansează cu mine şi formaţia. Nu mă străduiesc foarte mult să îl imit pe Elvis, nu mă dau în spectacol ca şi alţii. Eu dau mai mult preţ pe muzica lăutărească românească, pe care o consider incredibilă. Leg muzica lui Elvis cu sârbele, horele, blues-urile. L-am făcut pe Elvis al meu. Rolul meu este să distrez oamenii. Pentru unii spectatori, nu contează limba în care le cânt, ci muzica în sine”, relatează Elvis din Maramureş.

# Mai aplaudat cântând în ţigăneşte, decât în engleză
Acesta explică faptul că “publicul e şeful”. El decide cine este mai bun. “Vreau să spun că am fost mai aplaudat cântând ţigăneşte decât cântând în engleză. Spectatorii sunt cei care decid ce sună mai bine, mai frumos, mai sincer”, spune Elvis. Invariabil, l-am întrebat despre manele. “Eu le-aş fi cântat ţigăneşte. Maneliştii care se descurcă? Bravo lor” Mai bine să facă o pâine aşa, cântând, decât să fie criminali sau infractori analfabeţi. Manelele sunt de origine turcească. În schimb, muzica lăutărească este de o sinceritate formidabilă. Mie mi se pare că e “purul muzicii”. Manelele sunt comerciale, sunt cu sintetizator. Totul este comercial. În schimb, muzica lăutărească este mult mai profundă”, explică Elvis.

# Misterele ascunse ale societăţii norvegiene
Revenind la norvegieni, aceştia par a se da pe brazdă la concertele maramureşeanului. “Dacă ştii cum să îi iei, pe norvegieni îi ai. Sunt reticenţi la început, dar apoi se lasă duşi de val. În cazul în care beau un pahar de ţuică, se îmbată instantaneu. La ei nu se fumează înăuntru, însă nici nu se bea afară. Sunt bogaţi şi nu au atâtea obiceiuri ca noi. Mi se pare că ei au, aşa, o suferinţă. Copiii devin libertini de la vârste fragede şi mi se pare că e o “libertatea proastă”. Fac alegeri greşite, multe familii nu sunt consolidate. Sistemul lor de protecţie a copilului nu este bun. Ei vin la noi, pentru că totul este ieftin pentru salariile lor. Le place România şi tot ce este legat de ea, le place muzica autentică, tocmai de aceea cântă şi dansează. Ei sunt uşor mai închişi decât noi în unele privinţe. M-am obişnuit cu Norvegia. Au făcut o mulţime de interviuri cu mine acolo. Am fost invitat la cea mai populară emisiune a lor. Am avut şi experienţe neplăcute, legate de o distanţă parcursă cu feribotul. Însă, una peste alta, mă simt bine la concerte, acolo”, relatează Elvis.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here