PROBLEME ŞOFERI – Blocaje create în trafic de părinţii care-şi duc cu maşinile copiii la şcolile din centru

817

Astăzi, 10 septembrie, debutează un an nou şcolar. Într-un oraş plin de maşini, cum este municipiul Baia Mare, dimineţile devin un test al răbdării pentru toţi cei angrenaţi în traficul de la primele ore ale zilei, fie că vorbim de părinţii care-şi duc copiii la şcoală, fie că vorbim de ceilalţi şoferi.

Circulaţia în Baia Mare în zona unităţilor de învăţământ era îngreunată astăzi, 10 septembrie, din cauza numărului mare de maşini care erau în zonă. Sunt şcoli în oraş unde este interzisă parcarea, dar asta nu îi opreşte pe părinţi să încalce legea şi să parcheze unde nu trebuie. Doar pentru că nu poate lăsa copilul să meargă pe jos câţiva zeci de metri.

Poliţiştii de la Rutieră recomandă părinţilor ca atunci când se poate să îşi aducă copilul pe jos la şcoală, asta pentru a nu mai aglomera zona şcolilor. Plus că atunci când sunt multe maşini găsirea unui loc de parcare devine o problemă.

În aceste zile, la nivel național, polițiștii intensifică activitățile educativ-preventive și de verificare a vehiculelor destinate transportului de elevi din punct de vedere al licențierii, existenței inspecției tehnice periodice și a asigurării de răspundere civilă obligatorie.

Poliţia Română a anunţat că fiecare unitate de învăţământ este inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei. Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor, fiind supravegheate în permanenţă traseele de deplasare a elevilor.

De asemenea, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele la care copiii vin și pleacă de la unitățile de învătământ. Totodată, sunt identificate şi controlate toate unităţile economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor.

“Pentru prevenirea evenimentelor negative şi evitarea comportamentelor de risc victimal sau infracţional, poliţiştii vor organiza pentru elevi diferite activităţi preventive-educative. Acestea sunt orientate cu precădere către prezentarea unor modalități de soluționare nonagresivă a conflictelor, precum şi a unor noțiuni juridice privind răspunderea penală şi consecințele comiterii unor fapte antisociale, concomitent cu promovarea tipologiilor comportamentale bazate pe respectarea regulilor de conviețuire socială.

Majoritatea faptelor sesizate în anul școlar trecut (91%) au avut loc în incinta unităților de învățământ, restul petrecându-se în zona adiacentă acestora. Faptele sesizate prezintă cu precădere un pericol social redus, trei sferturi dintre acestea reprezentând furturi și loviri sau alte violențe, siguranța copiilor nefiind afectată în mod grav” au anunţat poliţiştii.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here