PROBLEME SĂNĂTATE – 25 de maramureșeni au ajuns la spital din cauza ciupercilor culese din pădure

216

Ciupercile culese din pădure te pot ucide, dacă culegi ce nu trebuie. Spitalul Județean de Urgență Baia Mare trage un semnal de alarmă în acest sens și spune că în perioada 1 iunie – 4 septembrie 2020, la nivelul unității spitalicești, au fost tratați mai mulți pacienți – adulți și copii, după ce au suferit intoxicații acute cu ciuperci cu perioadă lungă sau scurtă de incubație.

În secția Medicină Internă a unității medicale au fost internați 25 de pacienți, ca urmare a intoxicației cu ciuperci, informează medicul șef secție, dr. Popa Adrian. Din fericire, niciunul dintre pacienții internați nu au dezvoltat forme grave. Nu a fost înregistrat niciun deces.

În Secția Pediatrie a spitalului au fost internați 3 copii cu intoxicație acută cu ciuperci, potrivit declarațiilor făcute de către dr. Hotea Luciana, medic pediatru: “Primele 2 cazuri au fost 2 adolescente cu formă ușoară de intoxicație acută cu ciuperci cu perioadă lungă de incubație, cu simptomatologie digestivă și modificări biologice minime. Al treilea caz a fost o fetiță în vârstă de 3 ani, cu intoxicație acută cu ciuperci cu perioadă scurtă de incubație, manifestată clinic prin somnolență. Toate cazurile au avut o evoluție favorabilă sub tratament”.

Medicul șef al secției Pediatrie, dr. Lucian Bogdan – medic primar pediatru, Doctor în Științe Medicale, a precizat la rândul său că părinții trebuie să evite introducerea în alimentația copilului a ciupercilor din flora spontană.

„Din păcate, intoxicațiile cu ciuperci în general, dar mai ales la copil, pot avea urmări grave, în funcție de tipul de ciuperci consumate. De la simptome digestive ușoare, respectiv grețuri și vărsături, la modificări neuro-psihice, cum ar fi mișcările anormale, fasciculațiile musculare, parestezii, salivație excesivă, pupile dilatate și comportamente anormale, până la halucinații și delir, modificările clinice pot vira spre insuficiență renală, uneori ireversibilă sau, mai grav, insuficiența hepatică, sindrom hepato-renal și ulterior, deces.

Aducem în atenția părinților și faptul că, nu există antidot sau tratament specific, singurele tratamente în aceste cazuri fiind cele suportive, măsuri de terapie intensivă, inclusiv hemodializă, dializă hepatică sau plasmafereză, dar în cazurile severe rezultatele sunt modeste, cu final nefericit”, a precizat șeful secției Pediatrie, dr. Lucian Bogdan.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here