PROBLEME – Preschimbarea permisului auto, o adevărată provocare dacă ai „bube”

1418

Preschimbarea permisului auto nu este treabă ușoară dacă ai făcut prostii în țara de unde te-ai reîntors în Maramureș. Dacă ai fost cuminte și nu ai comis abateri rutiere în țările europene atunci preschimbarea permisului auto se face fără probleme în cel mai scurt timp.

Problema se pune atunci cand permisul ți-a fost reținut pentru diferite abateri. Mulți maramureșeni care cer preschimbarea permisului de conducere nu știu că este nevoie de documente clare în acest sens, ori fără acele documente și fără verificările de rigoare în baza de date europeană nu se face preschimbarea permisului auto.

“În momentul în care o persoană nu mai stă în Germania, Italia sau în altă țară și se reîntoarce în țara noastră, atunci se preschimbă permisul din țara respectivă cu unul romanesc. Legat de permisele care sunt emise în Uniunea Europeană, există un program care ne ajută. În momentul în care omul vine cu permisul se introduc datele în acel program și se fac verificările în bazele de date ale Uniunii Europene. Dacă totul este ok atunci se emite omului un permis auto romanesc. Și automat se anunță țara respectivă că acel permis a fost preschimbat cu unul romanesc. Problema este atunci cand oamenii vin cu o coală de hartie și o chitanță de 68 de lei achitată și îmi spuneți că ați avut permis de Italia pe care l-ați pierdut și vreți permis romanesc.

În acel moment se fac verificări și de regulă cam 50% din astea pierdute sunt ok, iar restul nu sunt ok. Îs permise reținute, s-au săvarșit tot felul de contravenții.. Nu se poate preschimba un permis auto străin fără să fie făcute verificări. Lumea asta nu înțelege”, precizează reprezentanții Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Maramureș.

Important de menționat aici este că la permisele emise în UE verificările se pot face în aceeași zi, dacă funcționează baza de date, “iar la cele din afara UE, de regulă Ucraina, Republica Moldova sau Cuba, că acum avem cinci permise de preschimbat din Cuba, sau Turcia, asta durează cateva zile”.

“ Noi facem adrese prin ambasadă, adică ambasada statului respectiv face verificările în țara lor și ne transmit nouă datele. La nivel de județ preponderent avem permise de Ucraina și Moldova, țări care sunt în afara UE. În rest, Marea Britanie, Franța, Italia și Spania, de regulă țările pe unde avem cei mai mulți maramureșeni la muncă”, spun cei de la Permise Auto Maramureș.

Trebuie spus că există țări europene unde dacă ai fost prins băut la volan ți se suspendă permisul pe o perioadă de un an de zile, prevedere care în Romania nu există. Germania și Italia sunt două din țările care au această prevedere legală, cu precizarea că în Germania permisul îl primești înapoi abia după ce ai trecut niște teste anume, medicale și teoretice.

“Fiecare țară are regulile ei. Un permis reținut, pe langă că este suspendat pentru o perioadă de timp, după aceea permisul se trimite de la poliția din localitatea respectivă la nivel central, de acolo se trimite la consulat sau ambasada noastră, de acolo la direcția noastră sau la Serviciul Rutier, deci e o procedură care durează. Există o directivă europeană care spune că după șase luni de zile de stat în țara respectivă trebuie preschimbate permisele romanești în permise din țara respectivă. Mulți nu o fac, pentru că legislația de la noi este mult mai permisivă. În Franța, de exemplu, atunci cand ai anumite puncte adunate, s-a terminat. Nu ai centura pusă și mai și vorbești la telefon, s-a terminat, se suspendă permisul pe multe luni.

Cand poliția de acolo te prinde ei ți-l rețin și apoi încearcă să te facă să ți-l preschimbi. Romanul nu vrea să îl preschimbe și vine la noi și ne spun tot felul de povești”, adaugă cei de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Maramureș.

Foarte important de reținut este că la momentul cand ți-a fost reținut permisul primești o dovadă. Dacă plătești amenda și nu îți vine permisul acasă în termenul stabilit de lege, mă adresez celor de la poliția unde mi-a fost reținut permisul. Și de acolo afli informațiile care te interesează. Însă cei mai mulți preferă să vină în Romania și să spună că li s-a reținut permisul și autoritățile romane să le elibereze altul.

“Ce nu înțelege lumea este că un permis reținut nu poți să ti-l preschimbi așa de ușor. Pentru că tu nu știi de ce ți s-a reținut permisul și ai nevoie de documente. Fără documente nu se poate face nimic”, concluzionează reprezentanții Serviciului mai sus amintit.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here