PROBLEME ÎN MARAMUREȘ – Medicamente din România, revândute în străinătate

278

Farmaciile din Maramureș se află acum în plin proces de serializare, iar noul sistem prin care medicamentele au un cod de bare trebuie să stopeze de dublă rambursare a pilulelor. Practic, înainte de serializare, medicamentele eliberate pe rețete compesnate în România, ajungeau, ilegal, în alte țări din Europa, unde erau din nou eliberate pe altă rețetă. “Serializarea înseamnă că fiecare cutie va fi decomisionată la nivelul farmaciei, nu la nivelul depozitului, pentru a evita dubla rambursare.

Dacă un medicament merge pe rețetă compensată în România și apoi ajunge în mod miraculos în Germania, acest lucru se va vedea. Nu are voie să existe dublă rambursare pe medicamente. Pentru că s-au vândut dintr-o țară în alta. Ori acum, un medicament care a ieșit dintr-o farmacie, nu mai poate fi revândut. Acum știi exact, în orice moment, cursul fiecărui medicament și dacă a ajuns la bolnav”, a declarat Simina Timiș, președintele Colegiului Farmaciștilor Maramureș.

Medicamentele contrafăcute nu mai pot intra pe piață

Aceasta a precizat că, prin introducerea serializării dispare și posibilitatea apariției de medicamente contrafăcute pe piață, chiar dacă procentul acestor pilule este extrem de mic. “Acest sistem s-a implementat pentru a nu se mai practica dubla rambursare și pentru a fi sigur că medicamentele sunt originale, nu sunt contrafăcute. Fiecare cutie de medicamente vine cu un cod de bare, care va fi scanat și decomisionat la nivelul farmaciei. La noi nu sunt multe medicamente contrafăcute, nu trebuie să ne imaginăm că sunt astfel de medicamente pe piață. Procentul lor e nesemnificativ și nu justifică costurile serializării, chestiunea serioasă este de fapt dubla rambursare. Serializarea este intrată în vigoare de un an de zile. }ările nordice toate s-au aliniat la ea, acolo totul este online și funcționează. La noi cam 80% din farmacii au introdus serializarea și ne chinuim cu ea cam din toamna anului trecut”, a explicat Simina Timiș.

Serializarea face gaură în bugetul farmaciilor

Dacă pe hârtie lucrurile par în ordine, în realitate procesul de serializare este unul greoi, cu cheltuieli mari pentru farmacii și cu erori de soft. “Pentru farmaciști acest proces de serializare a reprezentat un efort foarte mare, de sute de milioane, ca să cumpărăm scanere și softul necesar. Softul nu este deloc ieftin, dimpotrivă este foarte scump. Un scaner costă 20 de milioane și trebuie câte unul la fiecare ghișeu. Acum suntem într-o perioadă tampon în care se încearcă decomisionarea medicamentelor la nivel de farmacie și vin diverse erori înapoi și aceste erori trebuie soluținate. Acum este practic perioada de tatonare. Deocamdată nu există sancțiuni. În câțiva ani va funcționa sistemul cu totul. Acum unele lucruri merg, altele nu. Serializarea este greoaie și durează până se aliniază toate”, arată președintele Colegiului Farmaciștilor  Maramureș.

Producătorii retrag medicamentele de pe piață, pentru a se alinia serializării

Pe lângă aceste dificultăți, o problemă gravă care afectează direct bolnavii este faptul că nu se găsesc anumite medicamente, fenomen întâlnitla nivel european. Astfel, este o adevărată luptă pentru pilule între țări. “Sunt o grămadă de medicamente care lipsesc la nivel european. Din cauza serializării, firmele de medicamente sunt nevoite să-și retragă de pe piață anumite produse pentru a le introduce pe piață cu codurile de bare pentru  a fi scanate. Este o problemă universală, în toată Europa și sunt alte țări unde lucrurile stau și mai rău decât la noi. Explicația care ne-a fost dată la nivel național a fost asta: când neamțul nu are medicamente, ia de la francez, când francezul nu are, ia de la spaniol și spaniolul ia de la portughez și tot așa. Noi de la cine să mai luăm?”, a concluzionat Simina Timiș.

 

Cristina LUP

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here