PROBLEME ÎN MARAMUREȘ – Cetățenii străini nu își plătesc amenzile rutiere

502

Amenzile aplicate cetățenilor străini nu se încasează. O arată Serviciul Rutier Maramureș, care spune că odinioară era restricționată părăsirea teritoriului țării dacă nu îți achitai amenzile primite, ori acum această prevedere legală nu mai există.

“Noi colaborăm cu ANAF-ul, amenzile se trimit în debit. Problema este acolo unde s-a schimbat domiciliul persoanei, unde există tranzit – cetățeni romani aflați la muncă în străinătate, cu rezidența acolo sau cetățeni străini, mai ales din Republica Moldova, avem foarte multe situații de acest gen. Pe teritoriul nostru săvarșesc fel de fel de abateri și nu își plătesc amenzile”, spune Dorin Gherman, șeful Serviciului Rutier Maramureș.

Nu este pentru prima dată când polițiștii rutieri maramureșeni susțin ideea ca banii care se încasează din amenzile aplicate șoferilor să se folosească pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere.

“Nici nu mă miră că nu își plătesc amenzile. Că la noi se poate. În Italia sau Slovacia, nu pleci din țară pană nu îți plătești amenda. Nu ai bani, îți confiscă mașina și alte belele pe capul tău. Eu cunosc mulți români care au crezut că e ca-n Romania, dar au văzut pe pielea lor că aici nu te joci”, spune Raul.

“Nu cred că un om simplu își permite să nu plătească amenda primită. Cei care nu își plătesc amenzile de regulă sunt smecherași care au spatele asigurat și care consideră că pentru ei o sumă de bani este o nimica toată. Eu nu îmi permit, de exemplu, să am amenzi neplătite și nici nu am. Dar cateodată ai impresia că ești luat de prost dacă îți achiți amenda primită. Statul nu încurajează omul cinstit”, adaugă Ramona.

Punctul-amendă, plafonat din nou

Orice șofer știe că amenzile rutiere se acordă în funcție de valoarea unui „punct-amendă”, care în 2020 a fost plafonat la valoarea de 145 de lei. Cea mai mică amendă care poate fi aplicată unui participant la trafic este de două puncte-amendă, adică 290 de lei. Conform Codului Rutier, cea mai mică amendă este de 290 de lei, iar cea mai mare de  2.900 de lei, în cazul persoanelor fizice. Ultima clasă de sancțiuni este aplicabilă doar persoanelor juridice și înseamnă amenzi cuprinse între 3.045 lei și 14.500 de lei.

Dragoș HOJDA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here