PROBLEME FINANCIARE – Buget redus pentru acest an pentru Maramureș

277

Consiliul Județean trebuie să alcătuiască bugetul pentru acest an. Ușor de zis, greu de făcut dacă este să ne luăm după declarațiile făcute de către președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea, asta avand în vedere sumele foarte mici care vor veni înspre Maramureș de la nivel central.

“Începem foarte greu acest an. Vorbim de bugetul pe anul 2020 pentru că acum avem adresele oficiale de la Administrația Finanțelor Publice Maramureș, fiindu-ne comunicate sumele de care vom beneficia în acest an. În ceea ce privește bugetul județului Maramureș, Guvernul a alocat în ceea ce privește bugetul total al județului sume cu 30% mai mici decat anul trecut. Dacă anul trecut am avut 273 de milioane de lei, anul acesta avem 201 milioane, ori asta înseamnă sume previzionate a fi încasate în perioada următoare. Sunt convins că nici acesțti 201 milioane lei nu îi vom avea, pentru că nu vor exista încasări la acest nivel. La bugetul propriu suma este cu 50% mai mică decat în 2019, adică în loc de 152 de milioane de lei cat am avut în 2019 vom avea doar 80 de milioane de lei . Sunt sume îngrijorător de mici”, a spus Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Acesta a mai precizat că va fi foarte greu cu aceste cifre să se facă alcătuirea bugetului pentru acest an. Toate acestea în condițiile în care bugetul pentru unele instituții asigură funcționarea doar pentru cateva luni. Un exemplu ar fi Direcția Copilului, unde nevoia financiară a fost de 73 de milioane de lei, iar pentru 2020 sumele de care ar fi nevoie vor fi de 80 de milioane de lei, adică 6,5 milioane de lei pe lună. Ori bugetul acordat de acest guvern pentru asistență socială este de doar 13 milioane de lei, care înseamnă două luni de funcționare.

Zetea a adus în discuție și alte instituții aflate în subordinea Consiliului Județean, cum ar fi bugetul societății care se ocupă de drumurile județene. În acest caz avem un necesar de 40 de milioane de lei, cum a fost anul trecut, iar de primit vor primi în 2020 doar 10 milioane de lei, un sfert din ce sume au fost în 2019.

La final conducerea CJ Maramureș a dat asigurări că proiectele demarate deja își vor continua cursul, iar despre proiecte noi în acest an puțin probabil.

Dragoș HOJDA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here