PROBLEME DISTRUGERE- Creasta Cocoşului, tot mai căutată de străinii cu maşini/motociclete offroad

2191

Cea mai vizitată arie naturală protejată din judeţul Maramureş este, fără doar şi poate, Creasta Cocoşului. Din vârful Pasului Gutâi, un traseu de câteva ore, te duce într-o zonă superbă, o arie protejată extrem de cunoscută de toată lumea. Sâmbătă, 7 iulie 2018, sărbătorim a treia ediție a zilei ariei protejate Gutâi-Creasta Cocoșului.  

Cu această ocazie, maramureşenii iubitori de drumeție sunt invitaţi să ia parte la celebrarea naturii la ea acasă, în masivul Gutâi. Experții, spun organizatorii, vor însoți iubitorii muntelui pe durata drumeției, cu informații despre geneza și valorile Gutâiului, iar pentru vizite ulterioare, o hartă ecoturistică vă va fi pusă la dispozitie pentru informare. Plecarea pe traseu se va face de la Hanul Pintea din Pasul Gutâi, la ora 10:00.

Din Baia Mare transportul este asigurat cu un autobuz, care va pleca de la Sala Sporturilor la ora 09:00. Acțiunea este organizată de Asociația EcoLogic, custodele Sitului Natura 2000 Gutâi-Creasta Cocoșului, în colaborare cu Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

“În lunile de vară avem între 600 şi 800 turişti pe lună, dar Creasta Cocoşului este o destinaţie des vizitată şi în perioada primăverii şi a toamnei. Practic, este cea mai vizitată arie naturală protejată din judeţ. Turiştii care urcă la Creastă pe jos sunt, în general, persoane educate, cu drag de natură, ce nu crează probleme. Însă, mai nou, apar turiştii motorizaţi, care vin cu maşini sau motociclete offroad, majoritatea lor fiind străini, care ajung până la intrarea în aria naturală protejată, accesul în sit fiind posibil doar pe poteci de munte. Zgomotul şi praful ridicat de motoare deranjează atât natura, cât şi oamenii care
caută liniştea în sânul acesteia”, ne-a declarat Edit Pop, directorul Asociaţiei EcoLogic.

Rezervaţia este situată la o altitudine medie de 1200 m, punctul cel mai înalt al Crestei având 1450 m. Potrivit wikipedia, rezervaţia este caracterizată printr-o grupare de stânci ascuţite cu o formă crenelată întinzându-se pe o lungime de 200 de m pe direcţia NV – SE. Denumirea este dată de localnici datorită aseamănării crestei privite dintr-un anumit unghi cu o creastă de cocoş. Pentru cei care nu ătiu, la baza Crestei se află o zonă cu aspect de podiş, denumită Poiana Boului.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragos HOJDA

1 COMENTARIU

  1. Arie protejata ? Cum e protejata ? De cine ?
    Solutii exista, simple, dar nu e interes. Daca aria ar fi protejata, in adevaratul inteles al cuvantului, am vedea macar o bariera pusa, undeva…..
    “Sat fara caini”….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here