PROBLEME DEȘEURI MARAMUREȘ – Pubele pline, dar nu are cine să le golească

50

Problemele legate de deșeuri în județul Maramureș sunt abia la început. Colectarea selectivă a deșeurilor se face în prea puține locuri, autoritățile locale încercând să facă oamenii să înțeleagă că e important să arunce gunoiul cum trebuie la ghenă, adică pe categorii, iar oamenii, cel puțin unii dintre ei, încearcă să se conformeze.

Și totuși sunt și situații cand acele pubele colorate pentru deșeuri sunt pline ochi și nu are cine le goli. Comuna Ocna Șugatag are această problemă, conform declarațiilor făcute de către primarul stațiunii.

„Ne-au dat acele Icloduri, cu cele trei culori, dar nu avem un utilaj care să le ridice. Mi-s pline toate pană la refuz și nu le golește nimeni. Nu sunt singurul din zona asta cu problema asta, le fel e și la Budești, Călinești, Giulești sau Desești. Nu am ce face decat să pun oamenii la lucru și să mai adune de pe acolo gunoaiele, măcar să arate bine, dar amu oamenii pun deșeurile jos, lângă aceste icloduri. Eu nu înțeleg de ce ni le-au dat dacă nu avem cu ce le goli”, a declarat, pentru „Axanews.ro”, primarul din Ocna Șugatag, Mihai Ivasziuk.

Primarul din Budești, Liviu Tamaș, spune că în localitate acele iclod-uri nu au fost montate tocmai din această cauză, a lipsei unui utilaj care să le golească. Așa că zac de ani de zile în curtea unităților de învățămant din localitate.

„Noi nici nu le-am pus, că am știut că nu are cine să le golească. Lumea ar fi aruncat acolo gunoiul menajer iar pe perioada de vară ar fi fost acolo un focar de infecție. Așa că stau de cand le-au adus în curtea școlilor. Nu am ce să fac, lumea încă mai are de învățat la colectarea asta selectivă. Noi în Budești nu facem colectarea selectivă, dar o face firma care e la noi, și apoi ne trimit situația. Glodsalul face selectarea gunoiului. Nu avem ce face, greu cu deșeurile astea”, a spus Liviu Tamaș, pentru ziarul nostru.

La Garda de Mediu Maramureș, conform declarațiilor făcute de către comisar șef Marcela Chindriș, nu au fost depuse niciun fel de sesizări cu privire la această problemă.

„Noi nu avem niciun fel de sesizări pe această speță. E adevărat că la acest moment contractele sunt puse în practică doar pe zona de sud a județului, zona de nord fiind descoperită. Deci colectarea separată se face în Maramureș la acest moment doar pe zona de sud. Peste deal fiecare face cum poate”, ne-a explicat Marcela Chindriș.

Dragoș HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here