PROBLEME DE ȘOFER – Nesimțirea și prostia la volan pe drumurile din Maramureș

436

Ca și șofer, imposibil să nu te fi întâlnit măcar o dată cu un nesimțit în trafic. Culmea este că tot cei care manifestă acest gen de comportament sunt cei cu gura mare, cum se spune în popor. Fie că vorbim de șoferi care îți taie calea, de șoferi care nu se încadrează corect pe bandă, de șoferi care claxonează la orice sau de șoferi care cred că lor li se cuvine totul pe șosele, acest gen de șoferi există în trafic și de cele mai multe ori constituie un real pericol pentru ceilalți participanți la trafic. 

Psihologii spun că acest gen de șoferi sunt persoane agitate, frustrate sau neatente. Să nu mai vorbim de șoferii care tot la al doilea cuvant scot pe gură o înjurătură.

“De obicei, așa reacționează întotdeauna în situații de stres. Putem vorbi de nesimțirea care este rezultatul vorbelor pe care le spun sau nesimțirea care se vede din modul de a se comporta în trafic. Unii nu mai știu bine regulile de circulație sau din cauza neatenției,  nu știu că ei sunt cei care fac o ilegalitate și sunt vinovați. De multe ori, de exemplu, mi se întamplă să merg regulamentar pe sens unic și să fiu ” apostrofată” de cineva care nu știe că este pe interzis, dar mă blochează… Sunt trei categorii – cei neatenți,  cei care nu cunosc bine regulile de circulație și cei care sunt aroganți.  Aceștia din urmă au impresia că totul li se cuvine și se enervează din orice: dacă au de așteptat prea mult, dacă este aglomerație etc. Nu am avut pană acum pe cineva care să dorească terapie pentru că nu se comportă bine în trafic. Am impresia că este o trăsătură a poporului nostru, să ne vărsăm frustrările în trafic. A conduce nu intră într-o categorie de risc psihologic.  Să spunem ipotetic că înainte de a exista tahografe,  condusul excesiv cauza oboseala cronică pe fondul căreia se putea dezvolta mult mai ușor depresia și anxietatea”, a explicat, pentru “Axanews.ro”, psihologul băimărean Mădălina Palfi.

Revista olandeză Psychologie Magazine, împreună cu ANWB (Algemene Nederlandse Wielrijders Bond – clubul olandez al șoferilor) a realizat acum cațiva ani un studiu prin care au încercat să descopere și să propună soluții pentru cele mai importante cinci cauze generatoare de nervi la volan.

Cercetătorii olandezi au stabilit că comportamentul agresiv în trafic este adoptat, în cele mai multe cazuri, de oamenii care sunt nervoși în viața de zi cu zi. Același studiu a mai arătat un fapt oarecum surprinzător – 60% dintre cei care nu sunt nervoși în viața de zi cu zi au declarat că, o dată ajunși la volan, nervozitatea lor crește, prin urmare tind să adopte mai frecvent tipul de comportament anti-social când conduc.

Studiul a arătat fără dubiu că cele mai importante lucruri care afectează nervii la volan sunt manevrele bruște ale celorlalți participanți la trafic, dar și ambuteiajele.

Dragoș HOJDA

1 COMENTARIU

  1. Munca „la liber” cauzeaza mari probleme in timp . In SUA incepe populatia „muncitoare” sa moara pe capete …
    O sa ajungem in curand si noi ca si acolo, cativa extrem de avuti si restul pe modul supravietuire .
    Scopul capitalismului este monopolul, profit maxim, bani fara numar, sa moara dusmanii de ciuda … parca seama cu o alta doctrina …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here