PROBLEME CU TINERII – Un sfert dintre maramureșeni, respinși la donare

1229

Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș susține că nu toate persoanele care doresc să doneze sânge ajung să și facă acest lucru. Un procent destul de semnificativ de maramureșeni este respins de la donare, din cauza afecțiunilor de care suferă sau a tratamentelor pe care le urmeză. Îngrijorător este faptul că și mulți tineri nu reușesc să treacă de triajul predonare.

“Sunt foarte mulți tineri cu probleme. Chiar dacă doresc, din diverse motive nu se califică ca și donatori. Predonare se determină hemoglobină, glicemie, tensiune și greutate. Dacă se încadrează, urmează consultul medical, un scurt istoric despre stilul de viață al donatorului, despre problemele medicale avute. Sunt criterii foarte stricte pentru stabilirea eligibilității, tocmai pentru a nu face rău în primul rând donatorului și totodată pacientului. Fiind atât de multe condiții de eligibilitate și sunt justificate criteriile prin legislația română, numărul donatorilor care se prezintă la centru nu este același cu numărul celor care pot să doneze. Dacă într-o zi am avut de exemplu 60 de donatori, au putut să doneze doar în jur de 40. Restul au avut fie afecțiuni care contrindică temporar sau definitiv donarea de sânge. În rândul tinerilor este important să înceapă donarea de la 18 ani, pentru că atunci sunt sănătoși”, a explicat Daniela Veber, directorul instituției.

La finalul donării de sânge, ideal ar fi ca respectivul donator să se odihnească și să-și ia o zi liberă de la servici sau de la școală. În condițiile în care acest lucru nu prea se întâmplă, specialiștii recomandă totuși ca donatorul să nu facă efort intens și să consume cât de multe lichide.

“După donare recomandăm donatorilor și chiar sunt supravegheați, cel puțin atât timp cât sunt în centru, respectiv 10-15 minute, să stea în repaus post-donare, până se face stază venoasă. Este recomandat ca în ziua donării să nu facă eforturi fizice intense, este bine să consume mult mai multe lichide și proteine pentru refacere calitativă, pentru suplinirea volumului pierdut. Este bine de știut că din punct de vedere cantitativ sângele se reface ca și volum în câteva ore, iar din punct de vedere calitativ în două-trei săptămâni sângele este regenerat și la proprietățile avute anterior”, a concluzionat Daniela Veber.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here