PROBLEME CU INFRASTRUCTURA – Drumurile Codrului, o epopee interesantă!

735

Dintotdeauna, zona Codrului a părut că e uitată de autorităţi, de parlamentari, de proprii miniştri din zonă. Vorbe, da. Fapte nu prea. Şi totuşi, ceva se mişcă. Eppur si muove! Anul trecut, autorităţile din Asuaj, Băiţa de sub Codru şi Băseşti au pus umărul şi au construit un fel de centură a Codrului, pe culmea vecină judeţului Satu Mare. E aproape gata drumul, dar apar semne noi, bune şi interesante!

În Băseşti, primarul Ioan Călăuz spune că e practic drumul, însă e îngrijorat de propriile drumuri comunale. „S-a mai făcut un drum privat, de cinci kilometri, de familia Blidaru din Odeşti, către culmea Codrului, am înţeles că se va asfalta anul acesta. Mai trebuie patru kilometri şi iese în drumul judeţean de Satu Mare! Vâ daţi seama că ar avea Codrul legătură spre Satu Mare şi spre ieşirea din ţară! Însă noi avem probleme cu drumurile noastre comunale, nu mai sunt practicabile, în special cel de Odeşti. Nu mai ajută plombele, în plus, am calculat: plombările ne costă un miliard de lei vechi anual, pe 4 kilometri, şi nici nu ţin. Drumul nu are fundaţie ca lumea, e vechi”. Dar sunt şi veşti bune, comuna Băseşti are promisă finanţare guvernamentală pentru 7 kilometri de asfaltări şi reabilitări de drumuri comunale. Problema e să nu cumva să rămână doar vorbă, pentru că firmele ce iau forţă de muncă din zonă, din Baia Mare şi Fărcaşa, au ameninţat primăria că nu mai intră cu autobuzele pe acele drumuri comunale!

În paralel, s-au terminat exproprierile pentru Drumul Nordului, zona va avea, în sfârşit, o legătură decentă spre lume. Suma pusă la dispoziţie este de 5 milioane de euro… Cât despre „Centura Codrului”, ea ar putea fi continuată până spre capătul zonei!

Ne-o confirmă Dorin Mitre, primarul comunei Bicaz, care are, la rândul său, încurcături cu drumurile. „Sigur că vrem şi noi să ne legăm la acel drum, ba vrea şi un primar din Satu Mare, din judeţul vecin. Şi noi avem o ieşire, pe drum judeţean, spre Satu Mare. Era unul din ultimele drumuri judeţene de p`mânt. Pe când l-am făcut noi, s-a distrus dincolo, între Hurez şi Supur, de nu mai poţi trece! Acum, oamenii circulă pe o variantă alternativă, pe la Babţa-Bogdand-Corund. Pentru 300 de metri! Am interpelat chiar eu un parlamentar de Satu Mare, i-am zis măcar să bage buldozerul să distrugă asfaltul, că e numai gropi. Să lase pietruit, că e necirculabil!  Şi au dreptate primarii din zonă să fie circumspecţi. Au avut miniştri ce le-au promis marea cu sarea, de la autostrăzi la magistrale de gaz. Cea mai recentă frustrare a lor este proiectul comun făcut de primăriile Oarţa, Bicaz, Băseşti, Ariniş şi Asuaj, pentru un parc de panouri fotovoltaice. Exista locaţia, o păşune la Asuaj, însă Statul şi ministerul Mediului au decis să le bage beţe-n roate şi să aprobe un proiect privat, luând şansa autorităţilor locale din Codru de a face investiţii şi de a-şi asigura necesarul de energie, ba poate chiar de a-şi rotunji bugetele modeste!”.

Alexandru RUJA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here